1 aprilgrap Kattencafé viel niet bij iedereen goed: ‘Benny is doof en heeft maar drie pootjes’

Wel of geen grap? Als je jezelf die vraag moet stellen dan is een 1 aprilgrap meestal geslaagd. Alleen was het een grap? Dat vroegen velen op de Facebook en Instagram van Kattencafé Op z’n Kop zich af.

Het bleek inderdaad kletskoek. En ook weer niet. Want het kattencafé, gevestigd aan de Oude Ebbingestraat, heeft 1 april een beetje misbruikt voor het verzenden van een boodschap met een serieuze ondertoon. Want net als veel andere horeca heeft ook Op z’n Kop het lastig. De katten missen de gasten. En wanneer het nog langer duurt voordat die gasten weer mogen komen kan de ‘grap’ zomaar eens werkelijkheid worden. Dat is het zwartste scenario voor Hielkje Wester, initiatiefneemster van het bijzondere café.

Sociale functie

Februari 2016 opende Hielkje het toen tweede kattencafé van Nederland: “Ik had eigenlijk geen idee hoe het zou gaan, maar tot corona ging het eigenlijk heel goed. De katten kunnen niet zonder mensen en de mensen die hier komen niet zonder katten. Het café heeft wat dat betreft ook een sociale functie.” Door de coronacrisis heeft de zaak het nu lastig en daarom bedacht Hielkje een 1 aprilgrap om wat aandacht te genereren. En dat lukte.

Misplaatst

Er kwamen geschokte reacties binnen op de veiling van de dove kat Benny die bovendien een pootje mist. Veel volgers vonden het misplaatst en niet kunnen: “En het is dus ook niet waar,” vertelt Hielkje opgelucht. “Maar de onderliggende boodschap is dat wij het zonder steun eigenlijk niet kunnen redden. Ik had wel verwacht dat het tot ophef zou leiden. Maar dat geeft ook wat aan. De betrokkenheid geeft de liefde van mensen voor de katten aan. En dus mogen wij niet verdwijnen.”

Wil je nou ook niet dat de katten van Op z’n Kop daadwerkelijk in de toekomst ‘geveild’ moeten worden? Je kan Hielkje helpen door een bestelling te plaatsen in haar webshop.

Psst, hier meer afleiding: