4 Mijl: prachtevenement, maar pure horror voor sterveling die snel een anti-katerontbijt wil scoren in Stad

Hallo nieuwe Groningers! Morgen is het 4 Mijl en veel van jullie kennen dat evenement niet omdat het vanwege corona vorig jaar niet georganiseerd werd. Dat betekent dat grofweg 15.000 nieuwe ‘Stadjers’ geen idee hebben wat hen morgen te wachten staat. Daarom eem wat waarschuwings.

Vooropgesteld: de 4 Mijl is een prachtig evenement. Aan het grootste hardloopfuifje van Noord Nederland doen normaalgesproken zo’n 23.000 deelnemers mee. Die rennen in verschillende tijdsloten van Haren, via de Hereweg en Herestraat, naar de Vismarkt om daar kotsend of fris en fruitig over de finish te komen. Dat gebeurt allemaal onder aanmoediging van tienduizenden mensen die langs de route staan om de brut op te jutten en aan te moedigen. De meeste renners hebben keurige sportkleding aan. Maar er zijn ook altijd hardlopers die zich gek uitdosten als bijvoorbeeld een Teletubbie. Morgen doen er vanwege coronings iets minder mensen mee, maar dat mag de pret niet drukken. Integendeel. De organisatie en deelnemers staan na twee jaar stilstand te trappelen.

De keerzijde van de 4 Mijl

Het is hen meer dan gegund. Maar de 4 Mijl heeft ook steevast gevolgen voor al het andere leven in Stad. Het is een soort muur die Trump wilde bouwen op de grens met Mexico: niemand komt er langs. Echt niemand. Dat betekent dat Stad morgen is opgedeeld in twee kampen, namelijk Oost en West. En het wordt verdomd lastig om van het ene kamp naar het andere te geraken. Dat wordt of kilometers omlopen of geduldig wachten tot het evenement is afgelopen.

En dat heeft gevolgen. Gevolgen voor lui die op zondag eem willen shoppen in Stad. Dat is bijkans geen doen door de scheiding van Oost en West en de enorme drukte. Ook simpel eem boodschappen doen bij de Appie op de Vismarkt is een opgave waar Mozes de hik van zou krijgen. Daarom, opdat u het weet: Stad is morgen het domein van hardlopers, hun aanhang en supporters. Bent u een normale sterveling die op zondag slechts de stad in gaat om anti-katervoer te scoren? Buk en cover dan.

Psst, hier meer afleiding: