700 Demonstranten in fakkeltocht tegen gasbeleid – video

“Gas terug! Kamp is een ramp!,” de boodschap, die de 700 demonstranten scanderen. is duidelijk. De gaskraan moet verder dicht dan het kabinet toezegt. En minister Kamp moet drastisch ingrijpen, in plaats van Stad en Ommeland afdoen met een fooi en loze beloftes.

Tegen 18:30 uur stroomt, de zijkant, van de Grote Markt vol met de eerste demonstranten. Ze kijken nog wat onwennig om zich heen en je ziet ze hopen: ‘We zijn toch niet de enige?’ Toch worden spandoeken uitgerold, met de media gebabbeld en bij het podium worden 500 fakkels uitgepakt. Tegen de tijd dat alle fakkels klaarliggen is de Grote Markt aardig vol.

Gasbeleid protest fakkeltocht Grote Markt Groningen

Stadjers, Ommelanders, Amsterdammers en Flevopoldenaars

Uit Amsterdam is een bus gekomen, die onderweg in Utrecht, Almere en Lelystad demonstranten heeft opgepikt. Verder wordt het plein gevuld met vooral heel veel boze Groningers. De ene in zijn normale kloffie, de andere als een soort monnik, die constant de noodklok luidt.

En een meid uit Amsterdam oogt alsof ze net uit een liefdevolle horrorfilm is gestapt. Ze is heel bezorgd en woedend. “We moeten stoppen met de aarde leegroven. We leven op en van de planeet, daar moeten we zorgvuldig mee omgaan,” zegt ze vanonder haar masker.

Gasb eleid  protest Grote Markt Groningen

Veel media aanwezig

Ook is er erg veel media. De NOS loopt met meerdere camera’s rond. Hart van Nederland is aanwezig, BNR Nieuwsradio doet verslag, tal van fotografen vliegen van hort naar her op zoek naar dat ene daalderse plaatje en uiteraard zijn Dagblad van het Noorden en RTVNoord ter plekke.

Iets na 19:00 uur klimt de organisatie het podium op om de bedoeling van de avond door te nemen. Er komt een protesttocht. Zodra de fakkels in de fik staan, wordt er gewandeld vanaf de Grote Markt, over het Broerplein naar de Folkingestraat, om via het Zuiderdiep en de Oosterstraat te eindigen bij het provinciehuis. Er wordt nadrukkelijk opgeroepen om het protest ordelijk te laten verlopen en “voorzichtig met het vuur, fakkeldragers!”

Gasbeleid protest fakkeltocht Grote Markt Groningen

Fakkeltocht in beweging

Dan komt de stoet in beweging. Het ziet er fantastisch uit, 500 vlammetjes ondersteund door 700 demonstranten en boze leuzen. Onderweg meldt de organisatie dat alle 500 fakkels zijn uitgedeeld aan unieke personen. En dat er veel mensen achter het fakkelnet vissen. “Ik schat dat er ongeveer 700 mensen meelopen,” meldt Dick Kleijer, van de Groninger Bodembeweging. “Een mooie opkomst, ik denk dat het de drukst bezochte manifestatie tegen het gasbeleid tot nu toe is.”

Onderweg trekt de stoet veel bekijks. Horeca en winkels lopen leeg, fietsers stoppen en grijpen hun telefoon om de stoet te filmen. Her en der denken studenten grappig te zijn door: “Gaskraan open!,” te belken. De demonstranten negeren het. Ze zijn er niet om halfdronken popiejopies van Vindicat te entertainen. Ze marcheren door de Stad omdat ze zich, terecht, zorgen maken over de toekomst en, nog belangrijker, de veiligheid van de regio.

Gasbeleid protest fakkeltocht Grote Markt Groningen

Boosheid over gasbeleid en zorgen over veiligheid

Zorgen hebben ook de sprekers op het podium bij het provinciehuis. Inmiddels actievoerder van beroep, John Lanting van Schokkend Groningen, houdt een uitgebreide speech met veel woede en sneren naar Den Haag en de NAM. “Alles wat er nu onder de bodem gebeurt, heb ik jaren geleden al voor gewaarschuwd.” Lambert de Bont, van de Groninger Bodembeweging vertelt dat heel Nederland er dankzij Groningen warmpjes bijzit. “Terwijl de Groningers zelf in de kou staan.”

Moorlag, gedeputeerde van PvdA, wordt weggehoond en speelt verstoppertje nadat hij belooft met de demonstranten in gesprek te gaan. Tot slot klimt de afgevaardigde van Milieudefensie het podium, waar ze benadrukt waarom het zo belangrijk is dat Groningen in opstand komt.

Gasbeleid protest fakkeltocht Grote Markt Groningen

Soep en nette boze Groningers

Daarna is er soep voor alle actievoerders. Om een beetje warm te worden, woede en zorgen te delen en om met een gevulde maag Moorlag te zoeken. Hij zou toch echt in gesprek en nu is de politicus spoorloos. Verder wordt er nagekeuveld over de avond. Er valt wat na te praten.

De fakkeltocht is indrukwekkend, de opkomst behoorlijk en het verloop van het protest verloopt uitstekend. De behoorlijk aanwezige politiemacht hoeft geen enkele keer in te grijpen. Wij Groningers kunnen netjes demonstreren, zelfs als we heel boos zijn.

Hoewel, John Lanting vraagt zich na de tocht af of de 700 demonstranten ook meehelpen bij het bezetten van een gasboorlocatie. “Mooi hoor deze opkomst, valt niet tegen, maar het moet harder!”

Oh ja: morgen filmpje met interviews en de hele mikmak. Monteren duurt wat langer dan schrijven en fotootjes uploaden, daarom.
Foto’s en tekst: Willem Groeneveld

Gasbeleid protest fakkeltocht Grote Markt Groningen

Psst, hier meer afleiding: