Aandacht voor Groninger nacht op landelijke Amerikaanse tv

 


Stuk over Groningen begint op 5:20
PBS NewsHour, te zien in heel Amerika, zendt nu (en de hele nacht in herhaling) een item uit genaamd: ‘Behind Amsterdam’s thriving club scene, this ‘night mayor’ keeps the peace’. Met daarin aandacht voor Stad en de Groninger nachtburgemeester.

Journalisten van New York Citylab en van PBS in Londen hebben onderzoek gedaan naar het nachtleven in Nederland en de rol van de nachtburgemeesters daarin. Er is gefilmd in Amsterdam en Groningen en gesproken met Mirik Milan, hoeder van de Mokumse nacht, en met Chris Garrit, nu nog hoeder van de Groninger nacht.

Groningen op Amerikaanse nachtkaart

Reden voor het bezoek is de lezing over de Nederlandse nachtcultuur die Chris en Mirik hebben gegeven op de laatste editie van het beroemde Amerikaanse South by Southwest Festival. “Het is daar heel goed ontvangen. Austin was al bezig met zoiets op te zetten en waren zeer geïnteresseerd. Maar ook L.A. vond het een boeiend concept.”

Vanaf 5:20 heeft de video aandacht voor Groningen. Chris neemt de journalisten mee op stap, niet tijdens een stampvolle zaterdagnacht, maar tijdens een ‘rustige’ zondagavond, naar de Oosterpoort waar Racoon optreedt en naar de Dog’s Bollocks. “Daar was een CP-sessie en speelden ze net het laatste nummer, een nummer van Prince.”

Nachtburgemeesterverkiezing

Tijdens het interview vertelt Chris zijn visie: “Een goede nachtburgemeester waakt over twee zaken: mensen moeten goed kunnen slapen en hard kunnen feesten.” Het gesprek gaat verder nog over o.a. het belang van het ambt, en uiteraard wordt er iets over Stad gemeld: “Groningen heeft geen sluitingstijden waardoor het een magneet is voor uitgaanspubliek uit heel Nederland.”

Oh ja, Chris is bezig met zijn afscheidstournee als hoeder van de nacht. Komende woensdag wordt de nieuwe nachtburgemeester gekozen in Huize Maas. De online stemming is nog aan en iedereen is gratis welkom in Huize Maas, waar wordt gedebatteerd, maar ook wordt gefeest met onder andere Ralf Poelman met Gras van Noorderplantsoen en The Boosters.

Meer info op Facebook.

Psst, hier meer afleiding: