Aandacht voor World Toilet Day op Grote Markt met enorme pleeborstel. “Ode aan het ondergewaardeerde”

Op de Grote Markt steekt een enorme pleeborstel fier de lucht in. Met op de houten sokkel: “Ode aan het ondergewaardeerde”. Het is een kunstproject van Abel Kamps, tweedejaars student aan Kunstacademie Minerva, ter ere van World Toilet Day.

De pleeborstel, die 3,40 meter hoogte aantikt, is gemaakt van metaal met 360 meter aan lasdraad. “Daar is de borstel van gemaakt”, vertelt Abel. “In de houten kist zit een metalen sokkel met daarin 400 kilo zand, zodat het ding niet zomaar omver waait.”

World Toilet Day

Abel heeft de pleeborstel gemaakt omdat hij vindt dat veel te veel dingen als vanzelfsprekend worden ervaren. “Terwijl dat niet zo is, als je er goed over nadenkt. Neem de pleeborstel, daar sta je nooit bij stil. Totdat je een keer na een date met iemand naar huis gaat en daar de hele pot onder kakt. Dan kom je erachter dat een wc-borstel echt een fijn ding is.”

Nadat Abel het kunstwerk heeft gemaakt, wordt hij geattendeerd op World Toilet Day. “Ik wist niet dat die dag bestond, maar heb me erin verdiept en ben behoorlijk geschrokken. Het is door de VN bedacht om aandacht te vragen voor het tekort aan toiletten. Eén op de acht mensen heeft geen goede wc, waardoor ziektes ontstaan. Wist je dat diarree goed is voor 17 procent van de kindersterfte? Dat komt grotendeels omdat ze geen goede toiletvoorzieningen hebben. Bizar. En een goede reden om mijn ode te combineren met deze belangrijke dag.”

Psst, hier meer afleiding: