Weg met de blauwalg, leve het waterschap: laat op 15 maart je stem horen!

Blauwalg Paterswoldsemeer (foto Waterschap Noorderzijlvest)
Dit artikel is in samenwerking met Vereniging Water Natuurlijk geschreven. Hier krijgen wij dus knaken voor. En dat is fijn, want daardoor kunnen jullie al onze content gratis consumeren.
Je zult kroegavondjes hebben gehad waarbij de waterschappen niet ter tafel kwamen. Want rock’n roll is anders. Maar het is wel belangrijk, potverdorie. Gebruik op 15 maart dat rode potlood dan ook voor én Provinciale Staten én de waterschappen.
Onveilig plekje op de kaart
Je wist dit natuurlijk al lang, maar in de gemeente Groningen heten de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s Er is keuze tussen elf partijen. Een daarvan is Water Natuurlijk, van partijleider Elze Reitsema. En hij begrijpt wel waarom de waterschappen er bij sommigen wat bij hangen. “In Nederland hebben we het op dit gebied goed geregeld. Terwijl we toch op een van de meest onveilige plekjes van de wereldkaart staan. Een laag land, dat makkelijk kan overstromen”, zegt Reitsema.
“Omdat we de techniek naar onze hand hebben gezet, zijn er over het algemeen weinig problemen. Daarom krijgen mensen er misschien weinig van mee. Maar belangrijk is het natuurlijk zeker. Plus het we betalen er flink wat belasting voor.”
Wat heb ik eraan?
Misschien denk je nu, ‘mooi verhaal, maar wat kan mij die uitslag skeel’n?’ Nou, denk bijvoorbeeld aan waterkwaliteit en klimaatverandering. Daar denken de partijen heel anders over. “Het klimaat is vaak het kind van de rekening. Eerst het economisch gewin, dan komen wijzelf, en dan pas het klimaat. Dat moet anders. Net als rekening houden met die enorme buien. Anders wordt het hier straks Groningen aan Zee.”
Ook houdt het waterschap de waterkwaliteit in de gaten. Volgens Reitsema zet de ene partij hier veel hoger op in dan de andere. Dus als jij lekker wilt blijven plonsen in het Paterswoldsemeer, dan is het misschien goed om eens te koekeloeren waar je je kruisje moet zetten. “Water Natuurlijk heeft die lat behoorlijk hoog. Volgens sommigen te hoog. Maar wij willen die blauwalg voorkomen, en ook een schonere diepenring.”
‘Zee begint bij je plee’
Reitsema benadrukt dat iedereen kan bijdragen aan betere waterkwaliteit. “Want”, zo zegt hij, “de zee begint bij je plee. Wat jij doorspoelt maken wij schoon. En dat gaat beter als er bijvoorbeeld geen condooms door de wc worden gespoeld.”
O, en nog wat aans. De partijleider heeft nog een tip voor de studenten: check even of je huurbaas de waterschapsbelasting heeft doorberekend in de huur. Want da’s in veel gevallen niet de bedoeling. Alleen in het geval je geld als water hebt. Anders krijg je daar namelijk kwijtschelding voor.
Water en bier
Conclusie is dat het mooi zou zijn als je 15 maart twee keer je stem uitbrengt. Nu je hem toch hebt. Weinig moeite, veel plezier. Plus, drukt Reitsema nog op het hart: “Zonder schoon water geen bier.”