Aanranding bij Vindicat tijdens ontgroening?

Er is de afgelopen dagen weer veel te doen rondom ontgroeningen van toonaangevende studentenverenigingen in Groningen. Ondanks beloftes dat het allemaal braver is, tonen gelekte foto’s een tegenovergesteld beeld.

Op de foto’s is vernedering te zien. Onderdanigheid. En veel meer van dat. Reden voor Ukrant, Hanzemag, Sikkom, RTV Noord, Dagblad van het Noorden om erover te schrijven en de pics te laten zien. Ook 925, de nieuwe site van Jort Kelder, is met een opzienbarend verhaal gekomen.

Aanranding tijdens ontgroening?

“Bij Vindicat is het gebruikelijk dat je met een groepje feuten de huizen bezoekt. Ik (een dame, red.) moest op mijn knieën gaan zitten, met een blinddoek. Ik kreeg een object dat alles weg had van een piemel in mijn gezicht geslingerd, waarna er door de aanwezige heren gegiegeld werd,” zegt een Vindicatmeid tegen 925.

Ze vreest dat het een penis is en dat ze aangerand is. Zeker weten doet ze dat niet. Omdat ze geblinddoekt was. Maar: “Als ze achteraf een worst hadden laten zien, zodat duidelijk was dat ik voor de gek was gehouden, dan had ik erom kunnen lachen. Dat gebeurde niet. Door de manier waarop het is gegaan, ben ik bang dat het een penis en dus gewoon aanranding was.”

Website 925 publiceert het verhaal niet zomaar. Volgens de redactie is het via meerdere kanten en bronnen bij hen terechtgekomen. Vanwege de ophef over de gelekte foto’s vindt 925 het plausibel om het verhaal te publiceren. Vindicat wil er niet op reageren. Mij doet het denken aan een ander akkefietje met Vindicat, zo’n vier maanden geleden.

In of onder het o’tje nemen

Het filmpje met seksende studenten op het dak van Vindicat, om preciezer te zijn: onder de eerste ‘o’ van Hooghoudt, gaat viraal. Volgens Vindicat is het een lullige situatie waar men verder niet op in wil gaan. Is hun goed recht. Maar met de recente berichtgeving krijgt het filmpje voor mij wel een andere dimensie.

Misschien is het al een jarenlange traditie. Een eerstejaars in of onder het o’tje nemen. “Als je echt bij de club wilt horen, kom dan maar even mee naar boven. Neem ik je onder het o’tje. Stijg je in achting en zorg ik ervoor dat je toekomst binnen de vereniging geborgen is.”

Zoiets, en dat het toevallig dankzij de kermis is uitgekomen en met de mantel der liefde wordt bedekt door Vindicat. Maar ondertussen zijn ze allemaal al een keertje in of onder het o’tje genomen.

Psst, hier meer afleiding: