‘Abactis Aegir heeft zelf Slet Bokaal geschreven en op kamp werd Slet Medaille uitgereikt’

Aegir

Volgens verschillende bronnen binnen Aegir heeft de abactis van Aegir zelf het stuk over de ‘Slet van de Zomer Bokaal’ geschreven. Dat zou opmerkelijk zijn, omdat de abactis gister aan de telefoon erg geschrokken en verbolgen reageerde.

“Ik begrijp heel goed dat dit vrouwonvriendelijk overkomt. Dit is vrouwonvriendelijk. Ik weet hier zelf niet het fijne van af, of hoe dit tot stand is gekomen. Dit is gebeurd in het afgelopen bestuursjaar, toen ik nog niet in functie was. Ik ga mijn voorganger contacten voor verdere uitleg en betreur dit enorm,” is de officiële reactie van de abactis. Deze uitspraak, plus de officiële persverklaring waarin het bestuur doet alsof ze van niets weten, worden in twijfel getrokken.

“De abactis heeft het zelf geschreven”

De bronnen weten zeker dat de abactis en het bestuur verontwaardiging veinzen en hun betrokkenheid verdoezelen. Een van de bronnen meldt: “Even over de Aegir Sletbokaal: de abactis mag dan wel zeggen dat ze geschokt is, maar misschien is het leuk als ze daarbij zou vermelden dat ze het betreffende stuk zelf heeft geschreven in haar tijd bij de redactie. Jullie worden dus redelijk voorgelogen.” Andere bronnen komen met hetzelfde verhaal.

De mailer adviseert ons contact op te nemen met de hoofdredacteur van het clubblad. Maar die reageert niet op sociale media en is verder onbereikbaar omdat hij (volgens latere berichtgeving) uit zijn functie is ontheven voor minimaal een jaar. Dan maar contacten met Sándor Kruse, praeses van Aegir. Sándor stuurde ons vanochtend het persbericht waarin het bestuur van Aegir maatregelen aankondigt en afstand neemt van de Slet Bokaal

Waar is de abactis gebleven?

“Om een signaal af te geven naar leden en de buitenwereld zijn zowel de auteur van de column als de eindredacteur geschorst voor de duur van minimaal een jaar.” Vandaar dat de hoofdredacteur is verdwenen. Maar opmerkelijker is dat de naam van de abactis nergens meer terugkomt en we haar niet aan de telefoon krijgen. Tot gister was zij de persoon die de pers te woord stond en een belangrijke rol had binnen Aegir. Nu is ze van het toneel verdwenen.

Persberichten worden verstuurd uit naam van Sándor. Leden van Aegir hebben een brief met uitleg over de Slet Bokaal en de opgelegde sancties gekregen van het bestuur, maar ook daar geen naam van de abactis. Daardoor groeit het vermoeden dat ze er persoonlijk bij betrokken was. Dat ze tegen de pers heeft gelogen daarover en dat het wel wat verder gaat dan een vrouw-onvriendelijk incident. Dan zou het tot in de hoogste Aegir-kringen bekend zijn. Ook bij het bestuur van dit jaar.

Medaille voor Slet van het kamp

Een andere bron bevestigt dat de vrouw-onvriendelijkheid binnen Aegir wel wat dieper gaat dan de Slet Bokaal in het clubblad. “Op kamp werd de Slet van het Kamp Medaille uitgereikt aan de meid die met de meeste jongens naar bed was geweest. Toen ik erbij was, dacht ik: ‘zij moet wel een enorme slet zijn’. Nu plaats ik het meer in perspectief en walg ik met terugwerkende kracht van de uitreiking. De uitreiking werd gedaan door de commissie die het kamp organiseerde.”

Als het waar is dat op het kamp van Aegir een Slet Medaille werd uitgereikt en dat de abactis persoonlijk betrokken was bij het schrijven van het stuk over de Slet van de Zomer Bokaal, dan kan het niet anders dan dat het bestuur hiervan op de hoogte was en het oogluikend heeft toegestaan, en misschien zelfs wel heeft aangemoedigd. De abactis zit immers in het bestuur. Terwijl ze tegenover pers, en ook allicht intern tegenover de moedervereniging en de RUG, zeggen dat ze van niets weten. Liegen voor eigen bestwil, zeg maar. Voer voor meer vragen.

Privacy ineens belangrijk

Sandor, de hoogste baas van Aegir, gaat slechts summier in op de vervolgvragen. Op de vraag waarom het bestuur pas ingrijpt op het moment dat het in de media komt, en niet al eerder op het moment dat de Slet van de Winter Bokaal in het clubblad stond, zegt hij: “Zoals vermeld zijn wij het nieuwe bestuur van Aegir sinds een tweetal weken. Wij weten niet wat de precieze rol van partijen was ten tijde van publicaties voordat wij als bestuur ingehamerd zijn, en zijn daarom niet in staat om in te staan voor de vroegere redenering en handelswijze.”

Op de vraag of de abactis betrokken is geweest bij het opstellen van de Slet van de Zomer Bokaal is de reactie: “Hierover kunnen we ons helaas niet uitlaten. We respecteren de privacy van de leden, en moeten het daarom helaas laten bij voornoemd persbericht. Ik hoop je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.” Nee, dat zijn we niet. Privacy begrijpen we. Dat hadden de meiden die werden genoemd in het clubblad bij de Slet Verkiezing ook graag gehad. Maar we blijven met wichtige vragen zitten.

Vragen, vragen en nog eens vragen

Is de abactis persoonlijk betrokken geweest bij het opstellen van de Slet van de Zomer Bokaal? Zo ja, hoe kan het dan dat het bestuur van niets afwist, terwijl een bestuurslid actief betrokken was bij het schrijven van het gewraakte stuk? Waarom is de abactis van het toneel verdwenen? Hoe zit het met de Slet Medaille die op het kamp werd uitgedeeld? Waarom heeft het vorig bestuur niet ingegrepen bij de Slet van de Winter Bokaal? Allemaal vragen waar geen antwoord op komt. Waarom niet? Dat mag je zelf raden.

Psst, hier meer afleiding: