Kunstwerk Action>Reaction op Vismarkt is een spiegel voor de ziel
Wie dit weekend ’s avonds langs de Vismarkt fietst, heeft het al gezien: Action>Reaction. Het kunstwerk met de duizend lichtschakelaars, dat tijdens Let’s Gro voorbijgangers als een magneet naar zich toetrekt. Je kunt er tenslotte uren mee pielen.

Kunstenaar Sjimmie Veenhuis is de bedenker van Action>Reaction. Met een grote lach op zijn gezicht kijkt hij toe hoe willekeurige voorbijgangers helemaal los gaan op zijn werk. Hij is in één ‘klik’ niet meer de kunstenaar, maar de toeschouwer. Vind ‘ie mooi.

Action>Reaction als spiegel

“De condities die het werk heeft meegekregen door de combinatie van software en elektrotechniek zijn zorgvuldig bedacht om het werk multi-interpretabel te laten functioneren, als ware het een spiegel waarin iedereen iets anders zou zien”, zegt Sjimmie. Hij is oprecht verbaasd over de impact die zijn werk heeft op mensen.

“De één vraagt zich af wat de bedoeling is en zoekt naar de ‘oplossing’, de ander wil onverschrokken ontdekken hoe je er iets mee kunt maken, en weer anderen krijgt het zelfs voor elkaar er een heus spel in te zien met spelregels die door eigen interpretaties ontstaan.”

Van Batman tot ‘LOVE’

Wanneer wij zaterdagavond langs de Vismarkt fietsen is het een drukte van belang. Een groepje mensen staat geïntrigeerd te kijken hoe twee meisjes met heel veel moeite het woord LOVE proberen ‘aan’ te klikken.

“Ze waren iets aan het drinken bij Cappuvino”, zegt Sjimmie. “Ze zagen hoe een groepje een hartje maakte en iemand anders dat veranderde in het teken van Batman. Toen zijn ze naar beneden gekomen om er zelf mee aan de slag te gaan.”

Struggles

Het tweetal heeft het er maar moeilijk mee en wij verwachten dat ze na de letter O stoppen. Hoewel de meiden struggles hebben, gaan stug door. Wat zegt dat over onze gedachtegang? Zijn we quitters, is onze aandachtsspanne zo kort? Het zet je aan het denken. En dat is precies de bedoeling van Sjimmies werk, dat gemaakt is in opdracht van het CBK en GRAS.

Action>Reaction stond voor het eerst op Noorderzon en ook daar had het dezelfde uitwerking. “Het is bijzonder spannend om te ontdekken hoe verschillend mensen het werk interpreteren. De uiteenlopende projecties die men erop los laat, gaan mijn verwachtingen ver te boven en hebben mij enorm verrast!”

Psst, hier meer afleiding: