51 Simpele tips om makkelijk energie te besparen. Kan je honderden euro’s per jaar schelen

Foto van ANP ANP
Alle reden dus om zuinig om te gaan met elektriciteit en gas. Dat kan heel ingewikkeld door de woning energiezuiniger te maken, maar dan ben je afhankelijk van de huurbaas die daar meestal geen zin in heeft. Of die liever sjoemelt met het energielabel, waardoor hij meer huur mag vragen volgens de wet, dan dat die daadwerkelijk investeert in het zuiniger maken van de woningen. Daarom een lading tips waarmee het gebruik van gas en elektra kan worden teruggedrongen. Kan je op jaarbasis honderden euro’s schelen!
Update : bij nader inzien zijn het toch geen 51 tips. Per abuis stonden enkele er dubbel in.
1 – Zet alle apparaten uit
De tijd dat alles op stand-by kon staan, is voorbij. Want apparaten, zoals tv, tv-kastje, stereo, boxjes, soundbars, PlayStation of Xbox, laptops, wasmachines en computerschermen, gebruiken behoorlijk wat stroom als ze in de stand-by-modus staan. Zet al die tjak standaard uit. Volledig uit dus. En bespaar met gemak een paar tientjes per jaar, als het niet meer is. Wat dit makkelijker maakt: zorg voor stekkerdozen met een aan- en uitknop.
2 – Wassen op 30 graden
Veel mensen wassen standaard nog op 40 en 60 graden. Dat is niet nodig om de brut schoon te krijgen. Dat lukt ook prima met 30 graden. En op die manier pak je op jaarbasis weer een paar tientjes.
3 – Hang de was op
De droger is een van de grootste energievreetzakken van het huis. De centrifuge in de wasmachine gebruik ook heel wat stroom. Een simpele manier om te bezuinigen op energie is dus stoppen met drogen en centrifugeren. Hang in plaats daarvan de was ouderwets op. Kan je ook zomaar weer meer dan enkele tientjes opleveren (afhankelijk van hoe vaak je wast).
4 – Toch droger gebruiken? Doen dan meer ladingen
Het kan zijn dat je door omstandigheden toch de droger moet gebruiken. Slim is dan om meerdere ladingen achter elkaar te doen zonder dat de droger tussendoor afkoelt. Want het kost veel energie om hem weer op temperatuur te krijgen.
5 – Onderhoud de droger goed
De droger is behalve een energievreter ook een stofveelvraat. Het is verstandig om het stof na elke droogbeurt te verwijderen uit de droger. Zo blijft ‘ie efficiënt werken.
6 – Geen afwasmachine, maar gewoon afwassen
De afwasmachine is een luxe, een weelde. Nooit meer dat gekut met afwassen. Maar de afwasmachine is ook een stroomvreter van formaat. En daarnaast gebruikt de machine enorm veel water. Duurzamer is om zelf af te wassen in een teil of de gootsteen. Per jaar kan je dit zomaar 40 tot 50 euro opleveren
7 – Maak warm wat je nodig hebt
Een kopje thee is in de winter erg lekker. Maar de waterkoker verbruikt weer behoorlijk wat energie. Bij veel mensen gebruikt ‘ie zelfs onnodig veel energie omdat lui het ding altijd vol hebben zitten met water. Niet doen. Wil je drie kopjes thee? Kook dan water voor drie kopjes en niet meer. Want hoe meer water koken, des meer energie het ding nodig heeft. Zonde als je het vervolgens toch niet gebruikt. Hetzelfde geldt voor het koken van pasta of rijst: zorg dat je niet te veel water gebruikt. Per jaar kan dit met gemak een of twee tientjes schelen.
8 – Vroeger was niet alles beter, maar de theemuts wel
Een soort warmtekussen om over de theepot heen te plaatsen, dat is de theemuts in een notendop. Goede vinding wel, die helaas amper meer wordt gebruikt. Want met een theemuts houd je de thee veel warmer. Combineer dat met een goede thermoskan en je hoeft maar een keer water te koken om de hele dag warme thee te hebben.
9 – Gebruik de oven slim
Eem een pizza in de oven, of een frikandelbroodje, het is zo gepiept en lekker en makkelijk. Maar het is ook bijster inefficiënt. Handiger is om de oven optimaal te gebruiken door direct meerdere pizza’s warm te maken. Zo haal je veel meer uit de energie die de oven verbruikt.
10 – Houd de oven schoon
Een propere oven werkt efficiënter. En efficiënter werken betekent minder energie verspillen.
11 – Gebruik de oven om je huis op te warmen
En dan niet de oven vol aanzetten en de deur open om de keuken lekker op te stoken. Maar wel is het slim om na de bakbeurt de deur van de oven open te houden. Want zo voorkom je dat de warmte in de oven een stille dood sterft of wordt afgevoerd via de ventilatiekanalen. In plaats daarvan warmt de oven je huis op.
12 – Houd de vriezer vol en ontdooi in de koelkast
Klinkt gek: maar een volle vriezer kost minder energie dan een lege. Komt omdat er dan minder lucht gekoeld hoeft te worden. Nog een tipje rondom het thema vriezen: laat spul uit de vriezer ontdooien in de koelkast. Want die bevroren worst maakt de omgeving koeler. Dat is handig in een koelkast, want die hoeft dan minder zelf te koelen.
13 – Ontdooi de vriezer voor de zomervakantie
Als je drie weken naar Zuid-Frankrijk gaat is het niet nodig om de vriezer te laten blaffen thuis. Dat is vriezen voor de konijnen. Slimmer is om voor vertrekt de boel leeg te ruimen te laten ontdooien. Dan kan de vriezer namelijk drie weken uit en dat scheelt behoorlijk wat stroom.
14 – Ontdooi de vriezer als er een laagje ijs in zit
In vriezers vriest het en dan ontstaat ijs. Die ijslaagjes zijn echter funest voor de werking van de vriezer. Een paar millimeter zorgt al voor veel extra energieverbruik. Door de vriezer regelmatig te ontdooien voorkom je dat.
15 – Zet vriezer en koelkast waterpas
Als de koelkast en vriezer waterpas staan, sluiten de deurtjes en rubbers beter. Op die manier zijn de koelapparaten een stuk zuiniger.
16 – Houd ook de koelkast vol
Net zoals bij de vriezer is de koelkast meer stroom kwijt als het ding leeg is. Want als melk eenmaal gekoeld is, blijft het lang koel. Dat is bij lucht anders. Dat warmt zo weer op omdat het zo vluchtig is. Daarom: houd je koelkast goed vol. Beter voor de energie en altijd koud pils bij de hand.
17 – Onderhoud de koelkast goed
De koelkast is een van de grootste energieverbruikers in huis. Het wordt zelfs een monster als de tochtstrips kapot en gaar zijn. Dan ontsnapt er zoveel koude lucht dat de koelkast moet werken als een malle. Vervang die strips dus regelmatig, is het devies.
18 – Vervang oude apparaten
Het klinkt heel duurzaam om de oude strijkbout te repareren in plaats van te vervangen. Maar dat is in de praktijk vaak niet zo. Oudere apparaten gebruiken namelijk vaak veel meer stroom dan nieuwe machines. Daarom is het juist goed om oude tjak te vervangen voor verse werktuigen.
19 – Gebruik kleine pannen
Als je alleen maar wat nasi voor jezelf moet opwarmen is het zonde om daar de grote wokpan voor te gebruiken. Beter gebruik je een kleine pan waar het net in past, zo verbruik je veel minder energie.
20 – Eet eenpansmaaltijden
Over pannen gesproken: koken is een energie-rovende bezigheid. Een half uur drie pannen op het vuur is met deze gasprijzen zelfs amper meer te doen. Daarom: maak eenpansmaaltijden. Dat kan bij veel gerechten prima ( klik hier voor een lading recepten ). Wat ook helpt: je hoeft niet per se 11 minuten te koken als dat op de verpakking staat. Het gas kan vaak wel wat eerder uit omdat de pan dan nog warm genoeg is om de boel te garen.
21 – Begin een moestuin (kan ook op balkon)
Voor een moestuin heb je niet per se een grote tuin nodig. Op een balkon kun je prima een mini-moestuin aanleggen waar je goed van kunt eten. Het grote voordeel is dat je minder groente en fruit in de supermarkt koopt en daarmee behoorlijk energie bespaart. Het hoeft immers niet van de boer met een vrachtwagen naar de groothandel, naar het distributiecentrum enzovoort. En het scheelt ook nog dik in de knip.
22 – Kouder douchen
Het is een kwestie van wennen, maar het went: koud douchen. Daarmee bespaar je behoorlijk wat energie en dus knaken. Daarnaast is het ook nog gezond.
23 – Efficiënte douchekop
Er zijn douchekoppen die waterbesparend zijn. En daarmee bespaar je ook weer energie. Scheelt al snel iets van 50 euro per jaar aan water en energie.
24 – Korter douchen
Elke dag douchen is lekker. Maar niet gezond voor de huid, want die droogt uit. En het is ook niet best voor de waterschaarste en het energieverbruik. Wat je kunt doen is elke dag maar een paar minuten douchen in plaats van tien of meer. Scheelt al snel 50 euro op jaarbasis. Een andere optie is om eerst de straal aan te zetten, nat worden, douche uitzetten, inzepen en dan weer de douche aan om het af te spoelen. Tikt serieus aan.
25 – Plas onder de douche
Klinkt een beetje vies. Maar het werkt wel. Want daarmee bespaar je heel wat water.
26 – Vang douchewater op
De eerste waterstralen uit de douche zijn altijd ijskoud. Trekt niet iedereen. Veel mensen wachten daarom eem tot ze onder de douche stappen. Om verspilling tegen te gaan kun je dat eerste water opvangen in een emmer waar je de planten mee kunt voeden.
27 – Zuinige lampen
LED-lampen zijn een stuk duurzamer dan andere lampen. Bespaart je per jaar makkelijk 50 euro aan stroom.
28 – Stof op lampen
In het credo: alle kleine beetjes helpen. Lampen zijn stofvangers. En stof op de lamp kan 50 procent van het licht blokkeren. Zonde van de energie.
29 – Verwarming lager
Trek een dikke trui aan, koop warme sokken of sloffen, draag thermo-ondergoed en of kruip wat dichter tegen je lief aan. Op die manier kan de verwarming een paar graden naar beneden. Scheelt serieus veel geld en energie. Een graad lager is gemiddeld goed voor 125 kubieke meter gas. Tegen de huidige prijzen is dat zo’n 600 euro op jaarbasis!
30- Verwarming tijdig uitzetten
Het laatste uurtje voor het slapen gaan kan prima zonder loeiende verwarmings. Want de warmte blijft nog wel eem hangen. Vrees voor koude nachten? Neem dan een kruik mee in bed in plaats van dat je de verwarming op standje 19 houdt.
31 – Schommel niet te veel met de verwarming
Het beste is om de verwarming constant op een vrij lage temperatuur te houden. Maar wil je het overdag toch wat warmer hebben? Verhoog de verwarming dan beetje bij beetje in plaats van in een keer met 5 graden. Dat is namelijk veel zuiniger.
32 – Truien en dekens
Dekens, dekens en nog eens dekens. En misschien een lekker warme trui en een joggingsbroek. Ook in bed. Op die manier blijf je ook in de winter ondanks koude temperaturen lekker warm. Wat ook wil helpen: thermo-ondergoed.
33 – Opladers uit de stopcontacten
Veel mensen laten de oplader constant bungelen in het stopcontact. Dat geldt voor de oplader van de telefoon, maar ook van de laptop. Niet doen. Want zelfs zonder telefoon of laptop aan de lader verbruikt ‘ie stroom. Niet enorme bulten. Maar in deze tijden helpen alle beetjes.
34 – Gordijnen
Gordijnen zijn handig voor de privacy. Maar ze werken ook enorm isolerend. Warmte in huis ontsnapt moeilijker als de gordijnen dicht zijn. En warmte buitenshuis komt moeilijker binnen. Maar let wel: als de zon op het raam staat moeten de gordijnen wel open. Want dan kan de warmte en het licht naar binnen komen. Scheelt weer. ’s Avonds doe je ze dan weer dicht. In de zomer werkt het trucje net andersom.
35 – Vloerkleden
Vloeren van hout, laminaat, zeil of bijvoorbeeld grind zijn koud. Een vloerkleed kan dan wonderen doen. De kou trek minder snel omhoog en hitte ontsnapt minder snel. Dubbel winnen.
36 – Gebruik lichtdimmers in huis
Leuk voor de sfeer en gezelligheid, beter voor de portemonnee.
37 – Zet lampen in de hoeken van de kamer
Lampen die reflecteren op muren geven veel meer licht dan lampen in het midden van de kamer. Goede manier dus om met minder lampen even veel licht te creëren.
38 – Zet alles uit voor je vakantie
Zet alles uit als je op vakantie bent. Van de koelkast tot tv. En van de soundbar tot de diepvries. Beste manier is gewoon alle stekkers eruit trekken. Dan weet je zeker dat ze nul stroom gebruiken. Slim is om apparaten te koppelen aan een verlengsnoer met daarop een aan- en uitknop. Bespaart veel stroom en moeite.
39 – Samen eten
Nodig vrienden, huisgenoten of buren uit voor het eten. Meer mensen in huis betekent lagere verwarming, want de lichaamswarmte doet zijn ding. En je bespaart veel energie door samen te koken. Als je dat afwisselend doet, de ene keer bij jou, de volgende keer bij de ander, gaat dat behoorlijk wat schelen op jaarbasis.
40 – Deksels, deksels, deksels
Veel warmte en energie ontsnappen tijdens het koken. Dat kun je inperken door met deksels op de pannen te koken.
41 – Laptop in plaats van PC
Werk je altijd op een pc terwijl je ook een laptop hebt? Wisselen. Laptops zijn een stuk zuiniger.
42 – Stofzuig 2 keer per jaar de spoelen van de koelkast
Ophopingen van stof en vuil zorgen voor minder efficiënte koelkasten. Daarom ook dat ding zuigen.
43 – Maak het filter van de afzuigkap schoon
Vies werkje. En daarom gebeurt het niet vaak. Maar beter ga je dat wel met enige regelmaat doen, want een schoon filter werkt tig keer efficiënter dan een filter vol vet en drek.
44 – Plaats de meubelen tactisch
Een dikke boekenkast werkt isolerend. Een bank ook. Zet die krengen tegen muren die niet goed geïsoleerd zijn en je merkt het verschil.
45 – Tochtstrips en radiatorfolie
In een huurhuis ga je als bewoner niet fors investeren om het kreng zuiniger te maken. Dat is aan de eigenaar. Maar je kunt met een paar simpele foefjes wel een behoorlijk verschil al maken. Plaats bijvoorbeeld reflecterende radiatorfolie achter de verwarming en tochtstrips in rondom deuren en ramen.
46 – Plak isolerende folie voor de ramen
Veel warmte gaat verloren via de ramen. Dat proces kan worden tegengegaan door isolerende folie voor de ramen te plakken. Is niet heel ingewikkeld, niet duur en scheelt behoorlijk.
47 – Isoleer de woning
Maar dit is voor veel mensen geen doen omdat ze huren, of omdat isoleren duur is.
48 – Douche in het donker
Maakt het wat spannender. En je ontdekt al snel dat je licht heel niet nodig hebt bij het douchen. De shampoo kun je prima op de tast vinden.
49 – Was met volle trommels
Moeders zegt dat de was in een volle trommel niet zo schoon wordt. Is onzin. Een volle trommel kan prima en zo bespaar je op jaarbasis heel wat dure wasjes.
50 – Was kouder en korter
Het is niet nodig om alles op 60 of 40 graden te wassen. Zelfs beddengoed en zo kan prima op 40 graden. De rest lukt net zo goed op 30. Wat ook helpt: doe de korte wasbeurt. Maakt amper verschil in schoonheid, wel in de energierekening.
51 – Zet de vaatwasser pas aan als die vol zit
Door de vaatwasser pas aan te zetten als hij vol is, hoef je hem minder vaak te gebruiken. Bij een grootverbruiker als de vaatwasser levert dit een flinke besparing op.
Nou, dat waren ze. Volg deze simpele tips op en je bespaart honderden euro’s per jaar en ook nog het klimaat (want dat ligt ook op ramkoers). En sluit deuren, zet het licht uit en meer van dat. Dat zijn ABC’tjes, daarom niet opgenomen in de tips, maar ze werken wel.