Abrupt einde aan 50 jaar KerstPlazaaaa in MartiniPlazaaaa: concours hippique i.p.v. kermis

Dit beeld is verleden tijd: de indoorkermis in Martiniplaza verdwijnt. Foto: Peter Wassing

Arnold Por, organisator van de grote indoorkermis KerstPlaza in Groningen, is met stomheid geslagen dat zijn kermis na 50 jaar niet meer welkom is in Martiniplaza.

Begin vorige maand kreeg Arnold van medewerkers van MartiniPlaza te horen dat de afgelopen editie van KerstPlaza, met tussen 25.000 en 30.000 bezoekers weer ‘een toppertje’, de laatste is geweest. Althans: in Martiniplaza. De organisator is druk op zoek naar een andere grote ruimte.

Concours

Martiniplaza haalt het internationaal concours hippique van Zuidbroek, dat niet meer in de plaatselijke Eurohal terechtkan, naar Groningen. Het complex wordt de hele kerstvakantie omgetoverd in een paarden(sport)paleis.

,,We waren stomverbaasd. Hadden het totaal niet zien aankomen. Hoe je je dan voelt? Een donderslag bij heldere hemel. Echt. Het bleef wel een een minuut helemaal stil’’, zegt Arnold.

Hij nam de organisatie van de overdekte kermis in 2005 over van de firma Kroon. De eerste kermisattractie stonden volgens hem in de jaren zeventig al met kerst in Martiniplaza, toen de kermis nog Kerstland heette en Martiniplaza de Martinihal.

Plannen Martiniplaza

Volgens directeur Willem de Kok van Martiniplaza is het de bedoeling dat het concours hippique uitgroeit tot een happening voor iedereen, waar ook houders van een Stadsjerspas met plezier naartoe gaan. Hij gaat het concours mede-organiseren en heeft daarvoor een contract voor eerst vijf edities met een optie voor nog eens zoveel.

Of dat lukt is nog maar de vraag. KerstPlaza trok elk jaar 30.000 bezoekers. Dat wordt lastig met een veel meer elitaire happening als concours hippique.

Lees meer op Dvhn.nl