Agressieve en giftige valse wolfspin ook in Groningen gespot. Specifieker: meerdere keren gezien in Haren en Stad

De valse wolfspin. Foto van waarneming.nl waarneming.nl

De wolfspin is een mooi diertje om te zien en bijzonder nuttig. Maar het beestje kan ook gevaarlijk voor mensen zijn. Want in tegenstelling tot andere spinnen in Nederland kan de wolfspin agressief reageren naar mensen. Het diertje heeft namelijk poep aan wie bovenaan de voedselketen staat.

Verschillende media publiceerden afgelopen dagen over de wolfspin. Want die rukt op in Nederland. Sterker: de exoot is here to stay. En dat is goed nieuws voor de spinnenliefhebber (ja, die bestaan). En slecht nieuws voor mensen met arachnofobie. Want de wolfspin is anders dan alle andere spinnen in Nederland. Het beestje is agressief, giftig en bijtgraag.

De wolfspin valt aan

“De meeste spinnen lopen van je weg als je er bijvoorbeeld met je hand naartoe gaat. De wolfspin daarentegen gaat in de aanval, is agressiever”, vertelt Jinze Noordijk, spinnenspecialist van het Kenniscentrum Insecten, aan het AD . Volgens de expert is de beet vergelijken met een wespensteek. “Niet erg gevaarlijk, maar sommige mensen krijgen een allergische reactie.”

Afgelopen zomer is de wolfspin in alle provincies behalve Flevoland gespot. Maar dus wel in Groningen, aldus waarneming.nl, waar alle bijzondere waarnemingen worden verzameld. Verschillende waarnemingen waren in Stad en Haren en een waarnemers is Wilbert Hoffstad. “Ik zag hem in ons huis toen ik de was aan het opvouwen was”, vertelt de Harenaar. “Ineens zag ik hem zitten op de broekspijp. Ik heb voorzichtig eraf gehaald en op de tafel in de tuin neergezet. Daar bleef de spin verstijfd staan waardoor ik een paar mooie foto’s kon maken.”

Jachtkrabspin met spanwijdte van 15 centimeter rukt ook op

Na de fotoshoot checkt Wilbert via internet welke spin het is. “Het was 99 procent zeker dat het om de zeldzame en agressieve wolfspin ging. Daarop heb ik melding gemaakt op waarneming.nl.” Bang is Wilbert niet geweest, ook niet met terugwerkende kracht toen hij doorhad om welke spin het ging. “Sinds het zo slecht gaat met insecten breng ik alle in huis gevangen insecten naar buiten, behalve muggen. Ik ben er inmiddels erg handig in geworden, haha. En het gaat altijd goed, tot ik een keer die ene zwarte weduwe spot. Maar dat is nog niet het geval geweest.”

Behalve de wolfspin rukt nog een exotische en gevaarlijke spin op in Nederland: de jachtkrabspin. Deze spin komt normaal eigenlijk alleen maar voor in (sub)tropische gebieden maar dankzij global warming kruipt hij steeds verder noordwaarts. “Die gaat zich hier ook vestigen”, voorspelt Jinze , de spinspecialist. En dat wordt wat. Want de jachtkrabspin is een stuk groter dan de gangbare spinnen in Nederland. Het lijf kan 5 centimeter groot zijn en de poten hebben een spanwijdte tot 15 centimeter. Eem ter duiding: een huisspin heeft een lichaamslengte van nog geen centimeter, een wolfspin van 4 centimeter. Jinze: “De jachtkrabspin is ook veel sneller dan de meeste andere spinnen.”