Ahwww, Dierenopvangcentrum vangt maar liefst 61 konijntjes op en zoekt nieuwe baasjes

Sommige konijntjes hebben fikse bijtwonden opgelopen.

Sommige konijntjes hebben fikse bijtwonden opgelopen.

Het Dierenopvangcentrum in Groningen zoekt baasjes voor maar liefst 61 konijntjes die onlangs zijn opgevangen. Het gebeurt steeds vaker dat ze zoveel beestje in één keer moeten ophalen.

Deze konijntjes komen bij iemand vandaan die er vanwege gezondheidsproblemen niet meer voor kon zorgen, vertelt Sandra Beijert van het opvangcentrum. „Een familielid belde ons, die had de konijnen al overgenomen. Het zouden er rond de 35 zijn. Maar toen wij tijdens het vangen begonnen te tellen, bleken het er maar liefst 61.”

Uit de hand gelopen hobby

En dat gebeurt de laatste tijd dus vaker. Een poosje terug ving het Dierenopvangcentrum nog zo’n 100 cavia’s op. „Het gaat meestal om knaagdieren, zoals konijnen, cavia’s en hamsters. Het is vaak een uit de hand gelopen hobby. En dan willen of moeten mensen er ineens vanaf.”

De konijntjes verkeren gelukkig in aardig goede gezondheid. Dat wil zeggen: ze hebben genoeg te eten gehad. Maar een aantal heeft wel flinke bijtwonden opgelopen. „Dat komt omdat ze waarschijnlijk in een kleine ruimte hebben gezeten. En er zitten een hoop mannetjes tussen, dus dan gaan ze wel vechten.”

Een nieuw thuis voor de beestjes

Bij de Dierenopvang hebben ze gelukkig wel ruimte om zoveel konijntjes in een keer op te vangen. Maar veel liever vinden ze natuurlijk een fijn thuis voor de beestjes. Het liefst geven ze de konijntjes in paartjes weg. Het is wel een vereiste dat je genoeg ruimte hebt. „Het is belangrijk dat ze lekker kunnen rennen, buiten in de tuin, of in een grote ren.”

Wil jij wel een konijntje opvangen? Stuur dan een berichtje naar de Dierenopvang . Dat kan via Facebook, of je kunt even bellen. „We vragen er niks voor”, zegt Sandra. „Maar we vragen wel altijd een donatie voor de opvang. Anders kunnen wij simpelweg niet blijven bestaan.”