Alarm van Kardinge loeit (weer) rond middernacht en houdt halve stad wakker

Foto: archief DVHN / David Vroom

Foto: archief DVHN / David Vroom archief DVHN / David Vroom

Het antwoord op het alarmmysterie hebben we gevonden. Een uurtje geleden publiceerden we dat in het Noordoosten van Stad een soort luchtalarm afging rond middernacht. De Veiligheidsregio wist van niks, het was in ieder geval geen alarm van de brandweer. Nu blijkt dat ontruimingsalarm van Sportcentrum Kardinge afging.

Het is niet voor het eerst dat het alarm van Kardinge spontaan en laat op de avond of diep in de nacht afgaat en de hele omgeving wakker maakt. Zo’n dertien jaar geleden gebeurde dat voor het eerst, daarna is het een tijd schering en inslag geweest, maar de laatste jaren was het een stuk rustiger, tot recent melden omwonenden.

Klachten uit de wijde omgeving

Zo vertelt een inwoonster van Ulgersmaborg dat het gaat om een ‘slow whoop’. „Met een stem die aangeeft dat iedereen het gebouw moet verlaten. Het is zeer vervelend.” Ook Mark heeft het alarm gehoord en maakt daarvan melding op Twitter bij de gemeente Groningen: „Kan er wat gedaan worden aan de ‘valse’ ontruimingsalarmeringen bij Kardinge? Nu alweer een half uur een gillende ‘slow whoop’ aangehoord ( and counting ). Vorige week was het ook al raak midden in de nacht.” Karin bevestigt onder de tweet de lezing van Mark: „Vreselijk lawaai inderdaad, en gebeurt heel vaak de laatste tijd en altijd s nachts.”

Net op moment dat ik dit artikel tik, belt een inwoner van Lewenborg. Hij was gisteravond in Stad met een maat uit Beijum. Rond middernacht fietsten ze langs Kardinge naar huis en hoorden het alarm. „Het was inderdaad een soort luchtalarm dat loeihard klonk omdat het afging in de grote en lege 400 meterhal, die als een soort klankkast fungeerde. Een stem riep om dat iedereen het gebouw via de nooduitgang moest verlaten.”

Stoom van de douches

De twee maten zijn benieuwd of er ook daadwerkelijk mensen het gebouw moeten invluchten en posten daarom eem bij de nooduitgang. Daar treffen ze geen bezoekers, maar wel een beveiliger die op het alarm afkomt. „Hij vertelde dat er vaker issues zijn met het alarm. Dat kwam volgens hem omdat de douches automatisch worden gereinigd. Ze gaan dan op het allerhards spuiten en schieten van de koudste naar de heetste stand. Daar komt kennelijk zoveel damp bij vrij dat het brandalarm afgaat. En dat gebeurt ook nog met enige regelmaat. Om de paar weken, volgens de beveiliger.”

Niet best. Vele mensen in de wijde omgeving klaarwakker rond middernacht. Sommigen bang dat er serieus wat loos is. Anderen chagrijnig omdat ze willen slapen maar dat lukt niet met een alarm dat minstens ene half uur kneiterhard loeit. En er sluimert nog een gevaar in, melden de omwonenden. „Wat als er echt wat aan de hand is en het alarm gaat af. Acteren de hulpdiensten dan minder slagvaardig omdat ze ervanuit gaan dat toch een vals alarm is?”

Reactie Sportstad

Sportstad 050, de beheerder van Kardinge, meldt dat het inderdaad ging om een vals brandalarm. „De douches worden in verband met legionella om de zoveel tijd automatisch doorgespoeld. Maar omdat er een storing was in een van de luchtbehandelingskasten werd de stoom niet afgezogen. Daardoor ging het alarm af.”