Alcoholcontroles uitgaanscentrum om agressie in te dammen: 'Te dronken mensen komen er niet meer in'

Drukte in het uitgaanscentrum van Groningen.

Drukte in het uitgaanscentrum van Groningen. Foto Archief DVHN / Corné Sparidaens

Sinds de heropening van de horeca na corona zijn het aantal (gewelds)incidenten, waarbij alcohol een voorname rol speelt, hard toegenomen. Daarom gaat de gemeente Groningen bij wijze van proef stappers op alcohol controleren bij de ingangen van de uitgaansgebieden. Bij een te hoog promillage wordt de toegang tot het stapcentrum ontzegd.

Verschillende medewerkers van Stadstoezicht (BOA’s) worden voor het experiment vrijgemaakt en uitgerust met blaasapparaten. „Ze staan vanaf volgende week zaterdag bij de ingangen van de Poele- en Peperstraat, Grote Markt, Kromme Ellebogenbuurt en Zuiderdiep. Daar spreken ze mensen aan waarvan ze denken dat die misschien te diep in het glaasje hebben gekeken”, legt de woordvoerder van het Stadhuis uit. „Als de teller uitslaat naar 1 promille of hoger wordt de toegang geweigerd.”

Explosie aan geweld terugdringen

Er liggen verschillende redenen ten grondslag aan de proef, die door verschillende grote steden nauwlettend in de gaten wordt gehouden. De woordvoerder: „We constateren sinds de heropening van de horeca na corona dat het aantal (gewelds)incidenten significant toeneemt in het uitgaansleven. Er zijn beduidend meer meldingen van zware mishandeling, schiet- en steekpartijen en seksueel overschrijdend gedrag. Telkens speelt alcohol daarbij een erg grote rol, blijkt uit recent onderzoek. Daar gaan we wat tegen doen omdat we een veilige stapomgeving willen bieden.”

Gezondheid van jonge Groningers holt achteruit

Daarnaast speelt de gezondheid een rol. Daarover is de gemeente al langere tijd nadrukkelijk in gesprek met het UMCG en Martiniziekenhuis. De zegsman van het Universitair Medisch Centrum Groningen, duidt het probleem: „De laatste jaren constateren we dat de poli elk weekend meer en meer wordt overspoeld met comadrinkers. Ze worden ook nog eens steeds jonger. Vorige week zaterdagnacht hebben we nog de maag van 16-jarige moeten leegpompen nadat hij in een coma was geraakt vanwege te veel drank en drugs. Dat heeft enorme invloed op de gezondheid van vooral jonge mensen wiens hersens nog niet volgroeid zijn.”

Ander punt is, volgens het ziekenhuis, dat jongeren steeds dikker worden. „Dat komt ook weer deels door overmatig alcoholmisbruik. Daarom doen we samen met de gemeente mee in de pilot.”

Drie maanden proef

De proef begint volgende week zaterdag en duurt drie maanden. Daarna wordt naar aanleiding van de resultaten, in overleg met politie, gemeente, ziekenhuizen en Koninklijke Horeca Nederland, besloten of de proef een definitief karakter krijgt. En of het bijvoorbeeld kan worden uitgebreid naar de Euroborg, het Noorderplantsoen en Stadsstrand, waar volgens betrokkenen dezelfde problemen spelen. Ook wordt gekeken naar drugstesten omdat het stadhuis vermoedt dat het vaak om de combinatie tussen drugs en alcohol gaat.