Alex S. kwam vandaag voor in de rechtbank in Stad en ging weer even ouderwets los. “Sluit me maar langer op!”

Alex S. die wordt aangehouden.

Alex S. die wordt aangehouden.

We willen heel graag géén aandacht meer besteden aan Alex S, die kale schreeuwlelijk uit Vinkhuizen, <a href="https://www.sikkom.nl/stop-making-stupid-people-famous-waarom-wij-geen-aandacht-meer-besteden-aan-die-kale-schreeuwlelijk-uit-vinkhuizen/">schreven we enkele maanden geleden al</a>. Behalve als Alex nieuws is, vinden we. Zoals vandaag, want hij stond met de eerste pro forma terecht voor het mishandelen en bedreigen van een agent. Tijdens de zitting liet S. zich ouderwets gaan.

S. zit sinds maart vast voor de mishandeling van een politieagent in het centrum in Stad (we noemden hem toen maar even ‘verwarde man’ ) – die hield daar onder andere een hersenschudding aan over – en kwam vandaag voor tijdens een niet-inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Sinds hij weer vastzit, wil hij – uiteraard – nérgens aan meewerken.

Politieagenten ‘kapotslaan’

Wat heeft S. dan allemaal gedaan? Hij heeft onder andere een medewerker bedreigd vanuit zijn politiecel (hij zou de mensen die hem hadden gearresteerd opsporen en ‘kapotslaan’) en hij zou hebben gezegd dat hij blij was met de arrestatie omdat die hem veel likes zouden opleveren.

Maar Alex ziet het, uiteraard, anders. “Ik ben niet de agressor. Er is mij veel pijn gedaan, waardoor ik in paniek raakte.’”

Verplichte opname

Ook weigert S. alle medewerking aan psychologische onderzoeken. En daarom wil de officier van justitie hem verplicht laten opnemen in het Pieter Baan Centrum, een psychiatrische kliniek. Daar zijn immers wel wat redenen toe. De 15 pagina’s aan strafblad, bijvoorbeeld, met vele geweldsdelicten.

Als de OvJ dit dropt, laat Alex zich lekker gaan. Hij roept: “Sluit me maar langer op. Ik werk toch niet mee.” Volgens Alex is hij slachtoffer, en slachtoffer alleen. Maar dat Alex veel beter een beetje kan meewerken, en dat praten met de reclassering in zijn voordeel kan werken, brengt de rechtbank hem uiteindelijk wel bij. Na kort overleg met zijn advocaat gaat hij tóch overstag. Waarop de OvJ het verzoek tot verplichte opname introk.

Alles weer even rustig.

De zaak tegen S. moet eind september inhoudelijk worden behandeld. Hij blijft in ieder geval vastzitten tot en met 2 september.

Voor ’t originele verhaal, check dvhn .