Aluminium strip (1,5 meter) dondert in Martiniplaza en schampt bezoeker: "Had heel anders kunnen aflopen"

Martiniplaza is ontruimd vanwege het incident.

Martiniplaza is ontruimd vanwege het incident. Foto: 112Groningen

De Back to the 80’s-show van Gerard Ekdom in Martiniplaza is gisteravond twee keer stilgelegd en de zaal twee keer ontruimd. Er zou iets zijn met de luchtcirculatie, meldt OOGTV. Inmiddels weten wij wat er exact is gebeurt: een aluminium profiel in l-vorm viel zo’n 20 meter naar beneden en raakte een bezoeker.

Voor veel bezoekers was het volledig onduidelijk waarom tot twee keer toe de show werd stopgezet, waarvan een keer definitief. Zo meldt Kim Frankel op Twitter: „Martiniplaza ontruimd, waarom is ons niet helemaal duidelijk.” Ook Mariska Sloot doet haar beklag op Twitter en tast in het duister: „Gezellig naar de disco, zeiden ze. Martiniplaza ontruimd vanwege iets vaags met de luchtcirculatie die met een hoogwerker moet worden gereset.”

„Had heel anders kunnen aflopen”

Nicky Ouweneel weet precies wat er mis ging. De schrik zit de dag erna nog steeds in de benen. Samen met Koos was ze aanwezig bij de show. Beetje meezingen, beetje hossen en beetje dansen. Dikke prima. Hoewel de brut tijdens het voorprogramma al eem wordt geannuleerd en iedereen naar buiten moet. Maar gelukkig wordt niet veel later het feestje hervat en gaan de voeten weer massaal van de vloer. Totdat een l-profiel van zo’n 20 meter hoogte naar beneden dondert.

Het gevaarte van ongeveer 1,5 meter lang schampte het hoofd en de schouder van Koos. Nicky: „Als hij een stap naar achteren had gezet, had het rechtop in zijn schedel gestaan”, vertelt Nicky. „We hebben het maar met elkaar weggelachen, maar het had heel anders kunnen aflopen.”

Vermoeden

Direct na het incident pakt iemand het profiel op en geeft het aan iemand van de organisatie. Een half uur later volgt het dringende verzoek om de zaal te verlaten. „Gerard Ekdom verkondigde dat het ging om de luchtinstallatie. Dat was goed, omdat er anders misschien paniek zou uitbreken.”

Nicky en Koos hebben geen idee hoe het projectiel van grote hoogte naar beneden en op het publiek is gevallen. Een vermoeden hebben ze wel. „Er zaten geen schroefgaten in. We denken daarom dat het bevestigingsmateriaal is dat bij een eerdere reparatie is achtergelaten. Door de trillingen van de muziek is het vervolgens losgekomen en naar beneden gevallen.”

Reactie Martiniplazaaaaa

Willem de Kok, directeur van Martiniplaza, betreurt het voorval en meldt dat de brut morgen onderzocht wordt. „Het gaat om een aluminiumprofiel, die is vermoedelijk losgetrild of heeft nooit goed vastgezeten. Eerder op de avond zagen we al dat er iets losraakte daarop hebben we de show stilgelegd en hebben we de constructie met een hoogwerker onder de loep genomen. Daarbij konden we niks vinden waarop de show weer is hervat. Uiteindelijk is toch een strip naar beneden gevallen.”

Om te achterhalen wat de oorzaak is, start een ingenieursbedrijf morgen een onderzoek. Willem: „Dat is een ander bedrijf dat degene die het geïnstalleerd heeft om te voorkomen dat de slager zijn eigen vlees keurt. De uitkomsten van dat onderzoek wachten we af.” Het incident heeft geen gevolgen voor de activiteiten in Plazaaaaa. Het gaat om de expozaal waar de komende dagen niks gepland staat. „Donar speelt bijvoorbeeld in een andere zaal en dat kan gewoon doorgaan.”