Amerikaanse weerkaart: week vorst met 's nachts - 10 en overdag net iets boven of onder 0

Schaatsen op de diepen in februari 2021. Video van Ellen Grondijs en Matthijs Sorgdrager

Meteorologen en (amateur)weermensen leunen doorgaans op twee weerkaarten: de Europese (GFS) en de Amerikaanse (ECMWF). De Amerikaanse pluim voorziet een week behoorlijke vorst pal na Sinterklaas.

Beide weerkaarten voorspellen voor de komende dagen een daling in de temperatuur. Maar waar de Europese na Sinterklaas weer omhoog klautert naar 5 tot 10 graden overdag en ‘s nachts net iets boven het vriespunt, daar gaan de Amerikaanse modellen uit van minstens een week matige vorst.

Leuk, maar niet voor de gasrekenings

Volgens de ECMWFG-pluim schieten we vanaf 7 december de winter in. Sowieso tot en met 14 december verwacht de kaart ‘s nachts matige tot strenge vorst met temperaturen tussen de min 5 en min 10. Overdag komt de thermometer volgens deze verwachting amper of zelfs net niet boven het vriespunt uit.

Als die voorspellings uitkomen betekent het dat we over een twee weken kunnen schaatsen. Dat is mooi nieuws. Daarentegen: met de huidige prijzen voor gas is het weer verdomd slecht nieuws dat het behoorlijk gaat vriezen. Sterker: als het een lange en strenge winter wordt, komen we misschien zelfs in de problemen met de gasvoorraad.

Die zitten goed vol, maar wel voor een gemiddelde winter. Dankzij global warming zijn de laatste winters over het algemeen erg zacht. Maar zul je net zien dat deze winter strengt en lang wordt.

Nuance


Maar dat is dus niet zeker. Sowieso is weer voorspellen lastig en afhankelijk van veel variabelen en dan gaat de Europese kaart er ook nog eens vanuit dat we net aan de ‘goede’ kant van de vorstlijn zitten. Daarentegen: wij hebben de afgelopen jaren regelmatig erg vroeg bijzonder weer aangekondigd, van koude tot hittegolven en storm.

Telkens was dat, met dank aan amateurweermannen als Jannes Wiersema en Alfred Scholtens, op basis van de Amerikaanse weerkaarten.