BBB en VOLT dikke winnaars in Stad. GroenLinks en PvdA blijven de grootste

Verkiezingsavond in het provinciehuis Groningen. Melissa van Hoorn van GroenLinks (midden) kijkt naar uitslag uit Oldambt. Foto: Corné Sparidaens

Ook in Groningen is BBB de grote winnaar van de verkiezings. Maar de boerenpartij is niet de grootste geworden. Sterker: twee partijen hebben het qua percentages zelfs beter gedaan.

GroenLinks heeft 16,1 procent van de stemmen gehaald, blijkt uit de voorlopige telling. Dat is dik 4 procent minder dan vier jaar geleden, maar meer dan genoeg om de grootste te zijn in Stad. Daarna volgt PvdA, die in de Martinistad ook een klein verlies noteren, maar nog wel de tweede partij blijven. Samen is de linkse wolk in Grunn goed voor bijna 28 procent van de stemmen.

Uitslagen in Grunn:

Dahaaaaaag FvD

Daarna volgt BBB met 10,7 procent van de stemmen. Alleraardigst voor een nieuwkomer, maar niet zo dik als in vele andere delen van het land. D66 staat met 9,2 procent van de stemmen vierde en op de vijfde plek volgt Partij voor de Dieren met 1,9 procent met VOLT (7,7 procent) hijgend in de nek. Knap wel, want VOLT deed vier jaar geleden nog niet mee.

De (grote) verliezers in Stad zijn VVD, SP, CDA, PVV en uiteraard FvD. De uil van Minerva zakt van 7,8 naar 1,9 procent. Toedeledoki.

Overzicht uitslagen heel Nederland:

Waarom de uitslag in Stad verder niet veel berokkent

Het gaat om de Provinciale Statenverkiezing. En in provincie Groningen is BBB de grootste geworden. Van harte! Vanuit de Provinciale Staten wordt de Eerste Kamer gekozen, die de wetgeving regering controleert.