Bedrijfsauto van Glazenwasser 050 na laffe brandstichting uitgebrand. Eigenaar aan de grond. Daarom crowdfundings

De vlammen slaan uit de bedrijfsauto van Glazenwasser 050. Foto van Venema Media

Uitgerust na anderhalve week kerstvakantie en vol frisse zin begint Pascal Zant (46) uit Stad afgelopen maandag echt aan 2023. Dit moet het jaar worden van zijn Glazenwasser 050, het bedrijf dat hij anderhalf jaar geleden heeft opgezet. Al zijn spaargeld zit erin en het nieuwe jaar lonkt met een ramvolle werkagenda. Drie dagen later is alles anders.

„Heb me wel eens beter gevoeld”, is ongeveer het eerste dat Pascal aan de telefoon vertelt. Pascal heeft er een hectische dag en nacht op zitten. Twaalf uur eerder aanschouwt hij hoe zijn bedrijfswagen, een Peugeot Partner, volledig afbrandt. Even daarvoor, rond kwart over drie, wordt hij gewekt door zijn buurvrouw. „We waren in diepe slaap toen de buurvrouw belde dat de werkauto in de fik stond. Ik ben in mijn onderbroek naar buiten gerend, maar er was geen houden meer aan. Vlammen sloegen aan alle kanten eruit.”

„Een nachtmerrie”

Van alles gaat door de ondernemer heen. „Ik dacht dat ik droomde, dat het een nachtmerrie was. Ik kon het niet geloven.” Hij is niet de enige die perplex staat. Ook zijn vriendin Lian is het even helemaal kwijt, net als hun zoontje van 7. „Die was erg geschrokken en helemaal overstuur”, vertelt de Lian op de achtergrond.

Op de vraag waarom komt waarschijnlijk geen antwoord. Pascal: „Een agent vroeg vannacht of ik vijanden had. Maar die heb ik niet. Met iedereen ga ik goed om. Ook met andere glazenwassers. In het Westen is deze wereld misschien ruig, maar in Groningen gaan zeggen we moi en praten we gewoon met elkaar.”

Enorme gevolgen

De gevolgen worden daarentegen in de loop van vandaag wel duidelijk. Die zijn enorm. Pascal zijn bedrijf is in feite per direct kapot. Zonder bus is hij nergens. „Honderd jaar geleden gingen glazenwassers op pad met een laddertje en een emmer water. Maar sinds een paar jaar kun je en systeem in de auto laten bouwen: een groot vat met kalkvrij water, vol slangen, accu’s, een motor en daaraan gekoppeld telescoopstokken. Dat heb ik ook aangeschaft en daarmee borstel ik de ramen op bovenliggende etages schoon terwijl ik met de voeten op de grond blijf. Er blijft geen opdroogstreep achter.”

Vanwege de forse en recente investering in dat systeem, een werkbus, werkkleren en meer van dat, besloot Pascal zijn wagen WA te verzekeren. Er niet vanuit gaande dat 1,5 jaar later een idioot zijn heilige graal in de fik zou steken. Nu zit hij met de gebakken peren. „Ik heb vandaag contact gehad met de verzekering. Ze vergoeden niks.”

Daarom: crowdfundings to the rescue!

In plaats van dat 2023 het jaar van Glazenwasser 050 wordt, wat in de lijn der verwachting lag vanwege de vele klussen en tegelijk nodig was om de investeringen terug te verdienen, begint het nieuwe jaar met rampspoed en cirkelen grote vragen als donderwolken rond in de hersenpan van Pascal en Lian. Wat nu? Hoe betalen we de rekeningen of boodschappen? Waar kunnen we op terugvallen? Is er überhaupt iets om op terug te vallen?

Die situatie is niet te harden, vindt Dennis Dijk, een vriend van het gezin. Daarom heeft Dennis een crowdfunding opgezet die wij met liefde delen opdat Pascal snel weer aan het werk kan en zijn gezin van inkomen voorziet. Want wat een ellende man. Potdomme. Zo aan het nieuwe jaar beginnen. Dat is hel. Maar kan een stuk dragelijker worden als blijkt dat Stad te hulp schiet. Puur praktisch omdat met het geld misschien een nieuwe bus kan worden gekocht. Maar ook emotioneel. Omdat zo’n gebeurtenis wat doet met je wereldbeeld. Niks beters om dat negatieve sentiment tegen te gaan dan een dikke lading steun, al is het met een klein gebaar van 50 cent. Het gaat om het idee dat er meer goede mensen zijn dan klootzakken.

Doneren? Klikkerdeklik hier.