Bernoulliplein wordt nu al vol water gezet. Dat wordt schaatsen over een paar dagen!

Bermoeilijkenaamplein wordt onder water gezet. Foto van Jan Tengbergen

Bermoeilijkenaamplein wordt onder water gezet. Foto van Jan Tengbergen

Onno Molenaar, woordvoerder van de gemeente, gaf gister aan dat ze het Bermoeilijkenaamplein onder water zouden zetten als het meer dan een paar dagen zou vriezen. Opdat het grasveld een mooie ijsbaan wordt en dan niet voor een dag. Wanneer dat zou gebeuren, wist hij nog niet. „Maar we houden de weersverwachtingen nauwlettend in de gaten.”

Na het ophangen van de telefoon komen echter meldings binnen dat een vrachtwagen op dat moment al water spuit op het immense grasveld. Dus maar weer eem contacten met Onno. Blijkt dat verschillende buurtbewoners ook al aan de gemeente hadden gevraagd of de tijdelijke ijsbaan weer in de wijk zou komen. Dat vond de gemeente zo’n goed idee voor de cohesie dat direct actie is ondernomen. Men denkt wel eens dat ambtenaren vooral luieren en al helemaal op vrijdag. Maar hier is dus strak gehandeld.

Vrachtwagens konden niet goed bij het veld

Er was echter een probleempje, meldt Onno. „De vrachtwagens met water konden niet goed bij het veld komen. Er stonden een paar geparkeerde auto’s in de weg. Die hebben nu een briefje achter de ruiterwisser met het verzoek om de wagen te verplaatsen. „We gaan er vanuit dat ze dat doen en dat we het vandaag kunnen afmaken.”

Gezien de weersverwachting betekent het dat in de loop van komende week geschaatst kan worden op het Bermoeilijkenaamplein. Het blijft voorlopig ‘s nachts behoorlijk vriezen en overdag komt de temperatuur amper boven nul uit. De komende dagen is het helaas mistig en erg bewolkt, wat nadelig is voor ijsgroei. Maar vanaf maandag wordt de lucht droog en breekt de zon regelmatig door. Dus met een beetje geluk kan dinsdag of woensdag geschaatst worden.

IJs gebroken

Rest de vraag of andere veldjes en parken in Groningen ook onder water worden gezet voor het algehele schaatsplezier. Op die vraag moet Onno het antwoord nog eem schuldig blijven. „De persoon die daarover gaat krijg ik vandaag misschien niet meer te pakken”, appte Onno gistermiddag. „Kans dat we dat over het weekend moeten tillen. Ik wil hiermee niet over één nacht ijs gaan.”

Verstandig. IJs en weder dienende komen we daar maandag dus op terug. Met dat grapje van Onno is het ijs in ieder geval gebroken. En liever een paar dagen later goed beslagen ten ijs komen dan ons op glad ijs begeven.