Beveiliging beëindigt show WinterWelvaart vanwege vermeend coke snuiven en publiekelijk aftrekken

Foto van Winterwelvaart

Foto van Winterwelvaart

De Nachtwinkel zou 17 december om 23:00 uur de boot rocken op WinterWelvaart. Met een show vol aanstootgevende elementen, aldus de beschrijvings. Het werd volgens enkele bezoekers zo buitensporig dat de voorstelling na een paar nummers werd afgebroken.

Aanstootgevend en vunzige elektrorock, zegt 3voor12 samenvattend over de nieuwe EP ‘Laten we huiselijk geweld weer leuk maken’ van de Groningse act Nachtwinkel. De aankondiging van het evenement op Facebook maakt nog duidelijker wat het publiek kan verwachten. Nachtwinkel deelt daar de aanbiedingen van december ruim voor het optreden. Huiselijk geweld kost 3,95 euro. Grensoverschrijdend gedrag is 2,10 euro. Masturbatie gaat over de toonbank voor 6,95 euro. Een psychose kost 7,99 euro, necrofilie slechts 99 cent en kannibalisme 1,85 euro.

Coke snuiven en aftrekken

En zo geschiede. „Er werd coke gesnoven op het podium en de zanger liet zijn geslachtsdeel zien”, fluisteren de wandelgangen verontwaardigd. Nou was de show pas om 23:00 uur, niet echt een christelijke tijd met veel kinderen in het publiek. Maar dit ging alsnog te ver, meenden sommige bezoekers. Er werd daarom een eind gemaakt aan de voorstelling en enkele gasten overwegen om officieel aangifte te doen.

Alle reden om eem verder in het verhaal te duiken. Te beginnen bij Harrie de Vries, de festivaldirecteur. Harrie kan gisteravond helaas geen reactie geven. Hij is die ochtend keihard onderuitgegaan dankzij de ijzel en komt net, bont en blauw, terug uit het ziekenhuis. „Gelukkig is er niks kapot. Maar ik heb wel wat anders aan mijn hoofd nu.” Klopt, dikke blauwe bulten. Au.

„We zijn in gesprek”

Dan maar eem contacten met Karlijn Donders. Vanuit Museum aan de A is zij betrokken bij de organisatie. Karlijn weet dat er iets speelt, maar moet zich in nevelen hullen omdat ze er zelf niet bij was. „We zijn in gesprek met MayDay, de studentenzeilvereniging op wiens boot het optreden was. Daarnaast praten we met de artiest. Verder kunnen we niet veel melden, we moeten eerst zelf uitvogelen wat er precies is gebeurd.”

In algemene zin kan Karlijn wel zeggen dat WinterWelvaart doorgaans rustig verloopt. „Uiteraard hebben we wel beveiliging rondlopen, dat moet met 30.000 bezoekers in een weekend. Maar er zijn nooit incidenten geweest. Nu wel. Maar wat precies, kan ik dus nog niet zeggen. Ik weet wel dat de optredens van Nachtwinkel redelijk shockerend kunnen zijn. Misschien was het wel onderdeel van de act. Maar als je daar puur bent om een borrel te drinken, kan ik me voorstellen dat je je het apenzuur schrikt als zoiets gebeurt.”

„Het was poedersuiker”

Door naar MayDay, de studentenvereniging die het schip had uitgeleend aan de organisatie van WinterWelvaart. De praeses verwijst ons naar WinterWelvaart. Maar daar zijn we al geweest en via andere kanalen komt het verhaal rond. Het is waarschijnlijk gewoon een enorme mismatch tussen publiek en band geweest. Tussen de verwachtingen van nette burgers en de ironische, absurdistische en soms ietwat vulgaire spiegel die Nachtwinkel de bezoekers wil voorhouden.

„Ik was bij de show en wat ik hoor over wat er gebeurd zou zijn, is echt compleet overdreven”, meldt een bezoekster die anoniem wenst te blijven. „De show is bedoeld om het publiek een beetje ongemakkelijk te laten voelen. Maar alles is ironisch. Het hele idee was dat alle problematiek van het afgelopen jaar aan bod kwam. De coke was poedersuiker en het aftrekken nep. Jammer dat alles ondertiteld moet worden.”

„Nachtwinkel is provocerend”

Die lezing wordt bevestigd door Ruben Huizing, frontman van Nachtwinkel. „Het was een oudejaarsmuziekshow. Waar alle problematiek van het afgelopen jaar voorbij kwam. De asielcrisis, Ter Apel, bedreiging van media en politici, gas en energie, oorlog en dat Groningen de stad is waar het meeste coke wordt gebruikt. Dat is er allemaal in verwerkt op elektronisch dansbare muziek.”

Daarnaast gaat de show over huiselijk geweld en grensoverschrijdend gedrag. Ook hete topics het afgelopen jaar en nog steeds, zo blijkt uit alle tumult. Daar baalt Ruben enorm van. Want: „Alles was nep. Mijn broek was inderdaad omlaag maar wel met de rug naar het publiek om mensen te laten denken dat er iets gebeurt wat niet het geval is. De Nachtwinkel is bedoeld als provocerend en zet hopelijk aan tot denken.”

„De zanger krijg nu van alles naar zijn hoofd geslingerd”

Ondanks de harde ironische insteek, waar Nachtwinkel om bekend staat, grijpt de beveiliging na vier nummers in. „Ze maakten er abrupt een einde aan”, meldt de bezoekster. „Nachtwinkel kreeg daardoor niet de kans om het af te sluiten waardoor duidelijk werd dat alles nep en ironisch was. Gevolg is dat de zanger nu allerlei idiote dingen naar zijn hoofd krijgt geslingerd.”

Wat haar nog het meeste steekt is dat een deel van de organisatie het in eerste instantie allemaal prima vond. „Die waren er en dansten vrolijk mee. Toen de beveiliging kwam, verdwenen ze snel.”

„Misschien was de rest van Navigators”

Dat het optreden compleet verkeerd valt bij een deel van de bezoekers, bevreemdt de betrokkenen. „Bij de nieuwe Rundfunk-show wordt echt met geslachtsdelen geslingerd. Maar dat is dan wel oké”, zegt de bezoekster. Ruben: „De show verschilt niet heel erg met wat ik op andere podia heb gedaan met de Nachtwinkel.”

Wat misschien wel verschilt is het WinterWelvaart-publiek. Keurige huismoeders uit de provincie in plaats van Stadse nachtbrakers? De bezoekster: „Het waren voornamelijk studenten. Er was zelfs een student die alle nummers kende en een nummer gedanst heeft op het ‘podium’ met het varkensmasker op. Maar misschien was de rest van Navigators (Christelijke studentenvereniging - red.) of zo.”