Bevrijdingsfestival Groningen wil weer naar 100.000 bezoekers, gratis en groter deel Stadspark gebruiken

Foto van ANP

Vanwege allerlei omstandigheden koos het Bevrijdingsfestival Groningen vorig jaar voor het drastisch inkrimpen van het festival. En het heffen van 5 euro entree. De ingrepen vielen niet goed in Stad en Ommeland. Met de kritiek is de organisatie aan de slag gegaan. Voorlopige uitkomst daarvan: Bevrijdingsfestival Groningen moet weer gratis en groots worden. Maar dat is wel afhankelijk van de partners, stelt de organisatie.

De provincie Groningen maakt gister bekend dat de subsidie voor het festival wordt verhoogd van 45.000 naar 84.000 euro. Dat doet het regionale bestuur na een motie van de PvdA en met de nadrukkelijke wens dat het festival weer gratis wordt en groter, met de terugkeer van podia als Local Heroes, Podium Noord en meer activiteiten voor kinderen. In reactie op het provinciale besluit geeft Ebel Jan van Dijk aan dat het festival voor de komende edities ook nadrukkelijk stuurt op gratis entree en meer bezoekers.

Stap voor stap

Maar dat gaat niet zonder slag of stoot, voegt de directeur daar direct aan toe. „We kampen nog steeds met een gat in de begroting, die sowieso erg fragiel is. Als het bijvoorbeeld regent en veel minder druk wordt, draaien we minder baromzet wat direct gevolgen heeft voor de begroting. Die 84.000 euro van de provincie is mooi en een goed begin, maar we hebben meer nodig om uit de problemen te komen. Daar hopen we dat onze opdrachtgevers, de provincie en gemeente, een garantiestelling willen afgeven.”

Als die komt, waar hard voor wordt gelobbyd (niet alleen op het stad- en provinciehuis, maar ook in Den Haag), wil het festival gefaseerd terug groeien naar ongeveer 100.000 bezoekers. „Op dat punt willen we in 2025 weer zijn. Maar daar gaan we stapje voor stapje naartoe. Met behoud van de inhoudelijke kwaliteit, dat is voor ons erg belangrijk. Daarnaast moesten we afgelopen jaar ook inkrimpen vanwege het veiligheidsaspect. Dat blijft een heikel punt en daarom willen we niet in een keer teruggaan naar 100.000 bezoekers. Maar volgend jaar gaan we sowieso voor gratis en een groter deel van het Stadspark gebruiken in plaats van alleen de Drafbaan, zonder dat we daarbij concessies doen aan de belangrijke inhoud en boodschap.”