Bevrijdingsfestival Grunn gaat (gratis) door. Met: Opposites, Shantel, QUIQUE, Goldkimono en Prins S. en de Geit

Foto van ANP

Het Bevrijdingsfestival in Utrecht dreigt niet door te gaan vanwege de enorm toegenomen kosten. Ook Groningen kampt daarmee, vandaar de entree van vorig jaar. Maar de organisatie dropt net een heugelijk persbericht in de mailbox: Bevrijdingsfestival Groningen gaat door en is gratis te bezoeken.

Daarnaast geeft de organisatie de eerste namen prijs: The Opposites, Shantel, QUIQUE, Prins S. en De Geit en Goldkimono komen sowieso rocken in het Stadspark. De verwachting is dat de komende tijd nog meer acts bekend worden gemaakt.

Thema

Het thema van het festival is dit jaar ‘leven met oorlog’. In het persbericht staat daarover het volgende: „Iedereen zou zijn of haar stem moeten kunnen laten horen, zijn of haar verhaal kunnen vertellen. En iedereen zou daar naar moeten luisteren. Niet met een half oor, maar écht luisteren. In de actualiteit wereldwijd merken we dat dit en vrijheid niet vanzelfsprekend is. Met het jaarthema ‘Leven met oorlog’ staan we dit jaar stil bij alle individuen, families en samenlevingen die met onvrijheid leven. Laten we naar elkaar omkijken en oprechte interesse in elkaar tonen, ongeacht afkomst, etniciteit of religie. Vrijheid is een werkwoord èn daar zijn we samen verantwoordelijk voor!”

Locatie

Dat gebeurt komende editie weer louter op de Drafbaan. Voorwaarde van de subsidie van de gemeente Groningen is namelijk dat het fuifje veilig en beheersbaar op de drafbaan wordt geproduceerd. Dat lukt alleen in de beslotenheid van de Drafbaan. Na 5 mei zal geëvalueerd gaan worden en zal er worden bekeken of uitbreiding naar het stadspark wenselijk en mogelijk is.

Lukte nog maar net met dank aan de partners

Stichting Vier 5 mei heeft op de valreep de mogelijkheid gekregen om ook dit jaar het Bevrijdingsfestival in Groningen te kunnen produceren. Dankzij de gemeente en provincie Groningen. Zoals bekend had het Bevrijdingsfestival Groningen moeite om tot een financieel verantwoorde opzet en exploitatie van het festival te komen. Dankzij toezeggingen van de gemeente en provincie Groningen in de vorm van een verhoging van de subsidie en een garantstelling in geval van onverhoopt slecht weer kan de editie 2023 toch doorgaan.

De Stichting Vier 5 mei heeft de ambitie om het Bevrijdingsfestival Groningen in alle opzichten stabiel en duurzaam te maken, ook voor de komende jaren. In dit verband hebben wij alle hulp van bestaande en nieuwe partners hard nodig. Bevrijdingsfestival Groningen werkt hard aan een voorstel om nieuwe partners te werven en te binden.