Bewoners Irislaan helemaal klaar met Nijestee. Ze worden geteisterd door een muizenplaag, schimmel en verzakkingen

Muizen overal. Huhwl!
„Ze lopen over het aanrecht als je staat te koken en door de douche als je staat te douchen. En je hoort ze de hele dag. Het is gewoon zo vies en zo goor.” Eunice is er helemaal klaar mee.
Er loopt wel vaker een muisje door het huis, maar zoveel als de laatste twee weken hebben de bewoners nog nooit gezien. „Ik heb valletjes neergezet en daar zitten soms wel vier of vijf in”, vertelt Peter, die in hetzelfde blok als Eunice woont. „Mijn dochtertje slaapt er gewoon minder om, want die heeft ze ook door haar kamer zien lopen.
Genoeg openingen door verzakkingen
Waar al die muizen ineens vandaan komen, is een raadsel. Mogelijk heeft het iets met de zware regenval te maken van de afgelopen tijd, denkt Eunice. Waar ze normaal lekker warm in benedenruimtes zitten, tussen het isolatiemateriaal, komen ze nu omhoog. Met tientallen tegelijk.
De huizen binnendringen is niet zo moeilijk, want die zitten als gevolg van verzakkingen vol met kieren en scheuren. „We hebben daarom ook een appgroep met de hele buurt. We klagen al jaren over die verzakkingen - het blok zakt naar voren dus onze schuurtjes breken van het huis af - maar Nijestee doet niets. Zij wijst naar de VVE. En de VVE wijst weer naar Nijestee. Uiteindelijk ben ik zelf maar met kit in de weer gegaan”, vertelt Eunice. Het was alsof ze de hele dag drie ramen open had staan. Haar woning heeft zelfs nog enkelzijdig glas „Daar klaag ik ook al tien jaar over, maar projecten komen gewoon niet van de grond.”
De provisorische oplossingen van Nijestee
Die Irislaan-appgroep wordt nu vooral gebruikt om te klagen over de muizen. De een heeft er meer last van dan de ander, maar inmiddels hebben ze allemaal wel een paar gezien. Ook aan de Laurierstraat en de Lindenlaan hebben ze er last van, weet Eunice.
Wanhopig trokken de bewoners maar weer bij Nijestee aan de bel. Tegen beter weten in natuurlijk. „Zij boden aan de gaten dicht te maken met pur”, vertelt Peter. „Gaten die bij leidingen zitten, in kruipruimtes en de meterkast. Maar je moet er zelf maar even gif in gooien. Of valletjes zetten. Of een verdelger inschakelen.” En dat is simpelweg veel te duur voor de bewoners. Bij Eunice heeft een mannetje van Nijestee wat piepschuimen hachjes in de meterkast gegooid. „Alsof die muizen daar niet door kunnen komen.”
Het is typisch Nijestee, zeggen ze. „Ze doen wel iets, maar oplossingen zijn altijd provisorisch of tijdelijk.” Ze vragen zich af waarom hun verhuurder geen onderzoek doet. „Dit ligt niet aan onszelf. Ons huis is superschoon. Dit is gewoon een plaag. Wij huren van Nijestee, dus waarom doen ze niets?”
De reactie van Nijestee die je had kunnen uittekenen
Jan-Gerrit Houtsma, directeur Financien & Informatie en interim directeur Onderhoud laat via woordvoering weten dat Nijestee het erg vervelend vindt als bewoners overlast ervaren. Maar, schrijft hij, „muizenoverlast, of welke vorm van ongedierte dan ook, komt helaas meer voor in de stad. Mede dankzij het seizoen en de kou trekken beesten nu graag naar binnen.”
Hij geeft aan dat Nijestee graag met de bewoners in contact komt, zodat ze „iemand in kunnen plannen om de gaten te dichten en mee te denken om overlast te voorkomen.” Maar op dit moment weet hij niet om wie het gaan, zegt hij.
De bewoners zeggen op hun beurt dat dit bekend zou moeten zijn, aangezien ze al tig keer aan de bel trokken. Er is zelfs al iemand langs geweest, maar die bezoekjes - en de hulp die geboden werd - waren niet echt bevredigend.
En dan nog wat gelul over het onderhoud
Wat betreft het onderhoud van de woningen vindt Jan-Gerrit ook dat Nijestee de boel prima onder controle heeft. „De afgelopen jaren hebben we in de drie genoemde straten diverse verbeteringen doorgevoerd, denk bijvoorbeeld aan dubbelglas, luchtroosters, nieuwe voordeuren, zonnepanelen aangebracht, nieuwe cv-ketel, groene daken, balkons vernieuwd en schilderwerk.”
De reactie roept hoongelach op in de Irislaan-groepsapp. De bewoners herkennen zich hier helemaal niet in. De genoemde verbeteringen zijn bij geen van hen doorgevoerd. Zij zitten nog steeds in huizen vol schimmel, dikke scheuren, enkel glas en worden nu ook nog overspoeld door muizen. „Het is gewoon schandalig”, roept Claudia uit. „Als je melding maakt krijg je een A4’tje met wat je eraan kunt doen. Geen was in huis drogen, bijvoorbeeld. Als oplossing voor de schimmel. Ik zou niet weten waar ik mijn was dan moet drogen. Wij zijn met vijf mensen in dit huis.”