Bijzonder apparaat vist plastic uit Eemskanaal in Stad, zodat het niet in de Waddenzee eindigt

De CirCleaner. Foto van Martin Specken

De CirCleaner. Foto van Martin Specken

Op twee balken drijft onder de Berlagebrug in Groningen een bijzonder waterrad. Het is niet om stroom op te wekken of koren te malen. Daar stroomt het water te langzaam voor. Het is de CirCleaner; een machine die plastic uit het water haalt.

In augustus werd de CirCleaner, van het Delftse bedrijf Noria, in het Eemskanaal neergelegd. Het was destijds ook in het nieuws, zo heeft RTV Noord er een artikel en filmpje van gemaakt. Maar dat is volledig langs ons heengegaan, daarom alsnog eem aandacht ervoor. Want grote kans dat jij het ook niet hebt gezien, terwijl het een mooie uitvinding is de Groningse wateren verschoont van plastic en ons ook nog het nodige leert over afvalstromen.

Slimme uitvindings!

Het apparaat heeft een diameter van ongeveer 3,5 meter en bestaat uit een holle as met daaraan vijf schoepen. Die draaien tegen de stroomrichting in en vissen op die manier plastic zooit uit het water, dat belandt in de holle as in het midden. En die cilinder kan weer geleegd worden. Aan de voorkant zijn twee drijvende schermen geplaatst, waardoor het afval via een fuik in de klauwen van de CirCleaner belandt. Vernuftig.

Het project wordt uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Waterschap Noorderzijlvest, gemeente Groningen en Groningen Seaports. Daarnaast schiet het Waddenfonds financieel bij. Want dat fonds wil natuurlijk voorkomen dat plastic via het Eemskanaal in de Waddenzee eindigt. Het project loopt nog tot en met 2024 en moet behalve het schoonvissen van de wateren ook inzichten opleveren waar het plastic vandaan komt, zodat het uiteindelijk bij de bron kan worden aangepakt.

Als het in Groningen een succes wordt, wil Noria een productielijn opzetten zodat de CirCleaner over de hele wereld kan worden ingezet. Het ding draait overigens nu nog op stroom van de wal. Maar de bedoeling is dat de stroom dadelijk van zonnepanelen komt.