Bizar: 2 FC-supporters die naar H'veen gingen, moesten in busje met 1 steward en 2 beveiligers

In april 2022 puilde het uitvak van het Abe Lenstra Stadion nog uit met FC Groningen-supporters. Foto ANP/Cor Lasker

De wereld van voetbalsupporters speelt zich af in een parallel universum waar grondrechten niet lijken te gelden. Waar anders word je, behalve op de kleuterschool, gestraft voor zaken die je niet gedaan hebt?

Op 22 januari zouden 1200 FC Groningen-supporters afreizen naar Heerenveen voor de derby tegen de blauw-witten. Zover kwam het niet. Daags voor de wedstrijd besloot de burgemeester slechts de helft van het aantal verkochte kaarten binnen te laten. Daarop werd besloten het vak uit protest leeg te laten.

Twee supporters, leger aan maatregelen

Op twee man na dan. Een kleine afvaardiging van de supportersvereniging ging wel opdat Heerenveen en de politie daar wel gewoon aan het werk moesten. Het hele uitvak leeglaten zou wel heel makkelijk zijn. Daarom. Moesten ze er in ieder geval nog iets van moeite voor doen in dat dorp.

En zo geschiede. Twee mensen gingen. En hoe. Uit een WOO-verzoek (voorheen WOB) wordt duidelijk dat dat de twee supporters alleen maar mochten komen als voldaan werd aan de volgende voorwaarden: ze moesten in een negenpersoonsbusje zitten met daarbij één steward en twee beveiligers.

True story

Echt waar. Twee keurige lieden van de Supportersvereniging mochten alleen naar de wedstrijd als ze per persoon 1,5 beveiliger/steward hadden. Van den zotte. Kan alleen in het voetbal. Later meer over de informatie uit het WOO-verzoek, staat genoeg interessants in.