Bizar: huisje in Stad van 26 m2 te koop voor 199.000 euro. Da’s 7600 per m2, ziek veel hoger dan koploper Amsterdam

Foto van Google Straatkijk. Bewerking in Paint Google Straatkijk. Bewerking in Paint

De woningmarkt koelt af, zegt men. De prijzen lopen niet meer op, aldus experts. Maar die hebben vast niet naar de Kleine Appelstraat 2 in Groningen gekeken.

Want daar staat een minuscuul schipperswoninkje te koop voor 199.000 euro ( check Funda ). Dat leest als niet veel geld in de huidige markt. Maar schijn bedriegt. Het totale woonoppervlak van de woning is namelijk slechts 26 vierkante meter met 12 vierkante meter tuin. Een luciferdoosje dus waar 7.653 per vierkante meter voor moet worden gelapt.

Ziek

In Amsterdam, de duurste gemeente van Nederland, ligt de gemiddelde meterprijs bijvoorbeeld op 7100 euro. Op plek 2 staat Laren met 6321 euro. Daarna volgen een paar Waddeneilanden, Utrecht en gemeentes in het Gooi. Zo wordt de top 25 afgesloten met Hilversum waar gemiddeld 4570 euro per meter wordt gelapt.

Voor dat geld krijgt de koper een woninkje dat zo klein is dat het keukenblokje is weggestopt in de woonkamer van 2,60 bij 4,15 meter, die ook dienst doet als werk-, studeer en eetkamer. Op de begane grond is ook nog de entree en badkamer met wc weggewerkt. Daarboven rust de zolder van 2,65 meter breed en 3,65 lang. Genoeg ruimte om net een tweepersoonsbed te stallen. En om het compleet te maken: het huisje heeft energielabel G. Een tochtgat dus waar je met deze energieprijzen een kapitaal aan kwijt bent elke maand weer.

Wassen Airbnb-neus

En daarvoor moet dus 199.000 euro worden gelapt. Bizar. Absurd. Maar wel met een klein positief addertje onder het gras: het huisje kan verhuurd worden als Bed & Breakfast. Daar is zelfs alles voor ingericht en de koper krijgt de inlog van onder andere Airbnb erbij.

Maar wat heb je daaraan? Niet zo heel veel met het oog op de strenge regelgeving die Stad wil uitrollen. Zo mag een woonhuis straks nog maar dertig dagen per jaar verhuurd worden. En er staan meer beperkende maatregelen op stapel om de wildgroei aan airbnb’s aan banden te leggen omdat het niet goed is voor de leefbaarheid in Stad.