Timmerman vindt fietsen van vermoord Joods gezin uit WOII in plafond van studentenhuis

Directeur van de Synagoge Groningen Geert Volders met de onderdelen van de oude fietsen.

Directeur van de Synagoge Groningen Geert Volders met de onderdelen van de oude fietsen. Foto: Peter Wassing

Dan sta je wel eem te kijken. Een timmerman trok tijdens het werk aan een studentenhuis in Folkingestraat zomaar twee oude fietsen uit het plafond. En nee geen gejatte swapfietsen. Twee oude barrels die waarschijnlijk van een Joods gezin zijn geweest dat de Tweede Wereldoorlog niet heeft overleefd.

De fietsen waren vermoedelijk van Heiman van Zanten en Marieke van Zanten-Bamberg, dat meldt Dagblad van het Noorden . Die woonden voor de oorlog in het huis aan de Folkinge. Misschien dat ze de fietsen hebben verstopt zodat de Duitsers deze niet konden meenemen. Helaas hebben ze er nooit meer op kunnen rijden. Het echtpaar kwam op 23 juli 1943 in vernietigingskamp Sobibor aan samen met hun twee dochters, en zijn kort daarna omgebracht.

Tragische gedachte

Frans Wigchering , huidige eigenaar van het pand, vindt het een bijzondere maar vooral tragische vondst: “Het is een tragische gedachte dat je fietsen verbergt met het idee ze na de oorlog weer tevoorschijn te halen. En dan word je slachtoffer van de Holocaust.’’ Hij wil Struikelstenen met de namen van het gezin voor het huis laten plaatsen. De fietsen worden nu onderzocht door de Synagoge en misschien geëxposeerd.

Lees meer op Dvhn.nl