Boa’s in Stad mogen nu handboeien gebruiken

Foto van Pixabay.
Dat heeft te maken met de toenemende mate van agressie en geweld op straat, legt de woordvoerder van de burgemeester uit. “Het is wel gebleken in de afgelopen tijd dat het noodzakelijk is boa’s meer bevoegdheden te geven, omdat de sfeer op straat verhard.” Ook voor de veiligheid van de boa’s zelf is het dus belangrijk dat ze de goede uitrusting bij zich hebben.
Opleiding
De boa’s krijgen niet zomaar handboeien mee: ze hebben eerst een uitgebreide opleiding gedaan voor het gebruik ervan. Ook zullen boa’s mensen die zich misdragen in eerste instantie altijd aanspreken op hun gedrag. “Heel vaak is dat voldoende”, zegt de woordvoerder. “Wanneer dat niet zo is, dan hebben ze beschikking over deze middelen.”
Verschil boa’s en politie?
Boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) zijn in dienst van de gemeente en houden toezicht op de openbare ruimte. Ze checken of men zich houdt aan de regels van de gemeente, die staan in de Algemene Plaatselijke Verordening Groningen (APVG). De politie houdt natuurlijk ook toezicht op de openbare ruimte, maar kijkt of er sprake is van strafbare feiten op basis van het strafrecht. Daarnaast houdt de politie zich natuurlijk bezig met opsporing. “In grote lijnen zijn ze gezamenlijk verantwoordelijk voor toezicht en handhaven in de openbare ruimte”, zegt de woordvoerder. “Ze ondersteunen elkaar vaak.”
Op het moment dat boa’s door middel van handboeien iemand staande houden, wordt vaak ook de politie ingeschakeld om de verdachte mee te nemen. Na aanhouding gaat de verdachte naar het politiebureau.