Boeren die brut vernielden kregen in 2018 bakken vol subsidie-knaken

Die eisen bestaan uit: stoppen met het provinciale stikstofbeleid en in bredere zin: minder rompslomp en meer liefde, aandacht, steun, waardering en respect. Verdienen ze ook. En dat krijgt de boer die met de de trekker en deur het provinciehuis binnenviel ook. Niet alleen van collega boeren en het volk, dat uit hulde roept langs de wegen en op social medi a. Ook van de overheid. In 2018 ontvangt de boer uit Menterwolde maar liefst 120.917 euro en 14 cent subsidie vanuit Den Haag en Brussel.
‘Subsidie zonder voorwaarden’
Een deel daarvan, bijna 35.000 euro, krijgt de boer voor ‘klimaat- en milieuvriendelijke landbouwpraktijken. Zeg maar knaken in ruil voor verduurzaming. Verder krijgt hij dik 4.000 euro omdat ‘ie een jonge landbouwer is. En daarbovenop komt het bedrag van 80.339,86 euro onder de noemer ‘basisbetalingregeling’. Ook de boer uit Tynaarlo, die met zijn trekker de hekken op de Vismarkt omver reed, en daarbij bijna nietsvermoedende voorbijgangers raakte, krijgt behoorlijk wat subsidie.
Meer dan 160.000 euro over 2017 en 2018 zelfs. Waarvan een groot deel weer onder de basisbetalingregeling valt. Volgens Pierre Wimmers, woordvoerder van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO: de instantie die over de subsidies gaat), is de basisbetalingsregeling directe inkomenssteun zonder verplichtingen. “Het is een generieke inkomstensteun, gebaseerd op Europese regelgeving.”
18 miljard euro inkomstensteun
In 2018 heeft Brussel in totaal 18 miljard euro uitgekeerd aan vier miljoen landbouwers. Pierre: “Het is officieel om boeren te stimuleren om duurzaam te ondernemen, maar er zitten geen concrete verplichtingen of doelstelling aan gekoppeld.” De provinciehuisdeur-boer was helaas niet bereikbaar voor commentaar. De telefoon bij het bedrijf werd niet opgenomen. Kan zijn omdat hij nog vastzit op het politiebureau in Stad. Net als zijn collega uit Tynaarlo, ook die zit nog vast op Rademarkt.
De subsidies in de landbouw zijn complex, kennen een lange historie en dienen over het algemeen het algemene nut. Direct na de Tweede Wereldoorlog is door een aantal landen (de voorloper van de EU) afgesproken: nooit meer honger. Om dat streven om te zetten naar daden is een enorme landbouwsubsidiestroom opgetuigd. Met succes: sinds de hongerwinter hebben we nooit meer honger gehad. Maar er zitten ook keerzijden aan de subsidies. Daarover lees je hier meer .