Boos doen over insecten eten en ondertussen M&M's in je mik gooien

Foto van ANP Foto: Ed Oudenaarden
Ter introductie van een nieuwe survivalgame kreeg ik jaren geleden, toen ik nog gamejournalist was, een overlevingspakket toegestuurd van de uitgever. Met daarin een doosje gefrituurde meelwormen.
Die waren best lekker. Er zat wat paprikapoeder overheen en de bite kwam overeen met die van een Japans nootje. Sterker: gooi die krengen in een bak met borrelnootjes en niemand heeft door dat ze insecten eten. En het leende zich ook nog eens perfect voor een geintje. In de lade van mijn collega pleurde ik ongezien een paar wormen. Daarna vroeg ik of ze een pen voor me wilde pakken, waarop ze haar lade opentrok. Want daar lagen de pennen. En wormen.
Mmmmmmeelwormen
Ze gilde het nog net niet uit. Maar schrok zichtbaar enorm van de wormen in haar bureau. Die schrik nam absurde proporties aan toen ik nieuwsgierig polshoogte kwam nemen en een paar van die wormen achterover tikte. Zelden iemand zo verbaasd gezien. De laatste tijd moet ik met enige regelmaat denken aan die grap omdat insecten eten een heet onderwerp is dat regelmatig de media haalt.
In andere continenten is het eten van insecten al sinds de eerste stappen van de mens normaal, maar in Europa niet. Toch denken wetenschappers dat we ook in het Westen niet ontkomen aan meer insecten eten. Insecten zijn net als vlees rijk aan ijzer, kalium, natrium, zink en andere belangrijke voedingsstoffen, maar zijn veel duurzamer dan een sukadelapje. Een kilo insecten levert bijvoorbeeld maar één procent van de CO2 op die een kilo koeienvlees vergt. Daarnaast hebben ze minder voer, water en ruimte nodig, ze veroorzaken minder afval en wat niet geconsumeerd wordt, kan goed hergebruikt worden.
Wat de boer niet kent
Winning dus, met het oog op de toenemende wereldbevolking en de enorme ecologische voetafdruk van vlees eten. Maar het is wel een kwestie van wennen. Dat blijkt uit tal van reacties onder elk nieuwsbericht dat hierover gaat. Er is zelfs een hele goegemeente die zeker weet dat het een heimelijk plan van het WEF is. „Alle boeren moeten weg en we moeten allemaal insecten eten van Claus Schwab”, luidt zo ongeveer het credo van hun bestaan. En dat leidt tot woede. Tot emotionele uitbarstingen. Mensen schreeuwen zelfs van de daken dat ze nooit daarvoor zullen bukken. „Geen insect in mijn maag!”
Of: „Wij zullen zien wie het dit het langste volhoudt. Wij samen met de boeren, samen sterk. Of het WEF met kabinetje nooit genoeg en dwang.” En wat te denken van: „Knettergek hier in Nederland. Vooral in Den Haag. De corrupte bende.” En zo gaat het maar door en door en door. Nog eentje dan, onder een artikel van RTL dat krekelmeel in brood mag van de EU: „Dat ze in Afrika die bende vreten moeten ze daar weten. Wij kennen hier onze cultuur met onze eetgewoontes.”
Joe, je eet je leven lang al insecten
Al die mensen weten kennelijk niet dat ze al hun hele leven behoorlijk wat verwerkte insecten eten en tot zich nemen. Het roze van de roze koek? Dat is karmijn, een kleurstof die gemaakt wordt van vrouwelijke cochenilleluizen. Hetzelfde goedje geeft de rode kleur aan M&M’s. Het zit ook vaak in aardbeienijs. Zelfs de rode gloed van lippenstift is vaak afkomstig van karmijn. En dan zitten in chocola ook nog eens gemalen larven van de cacaomarmot. De cacaomarmot legt namelijk eitjes op cacao en die worden vermalen tijdens het productieproces en eindigen in het eindproduct.
In heel veel groentes zitten daarnaast insecten verstopt. Per ongeluk, omdat ze over het hoofd worden gezien bij het verwerken. Plaagdierexpert Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen in Wageningen, daarover in Quest: „Als je een zak met kant-en-klare sla koopt, dan bestaat er een kans dat daar fragmenten van insecten tussen zitten. Er zitten nu eenmaal torretjes en dergelijke op je krop sla, dus als je dat machinaal verwerkt dan belandt dat vanzelf in je zakje.” Ook in brood, koffiebonen en een hele rits andere producten zitten (restanten van) insecten. En wat te denken van garnalen? Dat zijn in feite onderwaterinsecten. Kortom: er is geen ontkomen aan.
Dus, Gerda
Uiteraard is er een groot verschil tussen bewust of onbewust iets eten. Tussen een bordje sprinkhanen happen of een minuscuul stukje gesneden tor in de voorverpakte sla. Maar het blijft komisch om Gerda met haar rechterhand boos te zien tikken onder een bericht over het eten van insecten terwijl ze met haar linker hand een lading M&M’s in haar mik gooit.