Bravo! Nieuwe postercampagne met zoenende mannen in Groningen

Weet je nog, die posters van Suitsupply? Zoenende mannen in bushokjes, op muren en vol in your face. Niet iedereen was er blij mee en ze werden zelfs <a href="https://www.sikkom.nl/ook-in-groningen-worden-posters-van-suitsupply-afgeplakt/" target="_blank" rel="noopener">afgeplakt en besmeurd</a>, ook hier. Nu komt er een nieuwe postercampagne in Stad. Want fuck it, dit is Groningen. Laat de tolerantie zegevieren.

Ze zitten er al een tijdje aan te komen, de posters van Ronald Schurer. Hij is samen met Micha Boon initiatiefnemer van de campagne waar de gemeenteraad vorig jaar al officieel groen licht voor gaf. Goeie zaak, want Suitsupply-gate was hét bewijs dat er nog steeds mensen zijn die diversiteit binnen een relatie onacceptabel vinden.

De reclameposters met zoenende mannen werden namelijk besmeurd en afgeplakt. Ook hier in Groningen. Bovendien ontvolgden veel mensen het modemerk omdat ze het blijkbaar zó erg vonden, dat ze er op geen enkele manier mee geassocieerd wilden worden.

Verrassend? Welnee. Reden om zulke posters dan maar niet op te hangen? Zeer zeker niet. In tegenstelling: kom juist met meer van dit!

Postercampagne

Precies Ronalds’ gedachte, die eigenlijk in oktober 2018 al los wilde met idee. “Op  coming out-day, midden in de regenboogweek .” Heb je ze zien hangen? Nee, wij ook niet. De boel werd namelijk uitgesteld en inmiddels is er een nieuwe officiële datum waarop de posters door heel Groningen verspreid worden: 14 februari 2019.

Jep, Valentijnsdag. Eigenlijk een nóg beter moment omdat de campagne veul breder is dan alleen een statement over geaardheid.

“Ja, het worden posters met zoenende mannen en vrouwen”, legt Ronald uit. “Maar daarnaast stellen met verschillende huidskleur. Ook zij hebben soms moeite geaccepteerd te worden. Of er is angst om er voor uit te komen.”

Iets wat je niemand gunt, angst om openlijk je liefde te uiten. En daarom extra belangrijk dat zoiets te zien is in het straatbeeld, bijvoorbeeld op posters. Zichtbaarheid is namelijk de eerste stap richting acceptatie.

Het schuurt

Of iedereen blij gaat zijn met de posters in Stad? Neuh, vast niet. “Het schuurt en dat moet ook”, zegt Ronald erover. “Maar los van een discussie op gang helpen, willen we vooral laten zien aan jonge mensen dat ze er ook bij horen.”

Een ontzettend mooi initiatief, passend bij een jonge en internationale stad als Groningen.

Helemaal nieuw is het idee overigens niet. In navolging van de Suitsupply-posters vorig jaar, en alle reacties daarop, werden er Amsterdam en Rotterdam vergelijkbare campagnes gelanceerd door  Femmes For Freedom . Onder de naam  Celebrate Love .

Kortom: nog even en dan ook in Groningen meer diversiteit op straat. Dankzij Ronald. De held.

Wat vind jij van zo’n postercampagne in Groningen? Laat het weten in de comments op Facebook.