Broodje van Eigen Deeg mag niet open op zondagochtend en vreest daardoor voor voortbestaan

Klanten kunnen op zondagochtend niet meer terecht bij Broodje van Eigen Deeg. Foto: Jan Willem van Vliet
Al maanden is het onrustig rondom de bakkerij Broodje van Eigen Deeg. De zaak verkoopt op zondagochtend sinds de opening zeven jaar geleden heerlijk verse croissants, patisserie en andere baksels. Die vinden gretig aftrek, want wat is nou lekkerder dan een brakke zondagochtend beginnen met een vers glas zuivel een knisperend croissantje?
Snitch
Nooit kraaide er iemand naar. De opening van de bakker hoorde erbij. Net zoals bakkers in omliggende landen op zondagochtend open zijn waardoor een typische zondagochtendbroodcultuur ontstaat. Totdat iemand begon te snitchen bij de gemeente. Daarop acteerde het stadhuis vrijwel direct. De bakkerij moest dicht, op straffe van boetes.
Dat Doppio aan de overkant wel open is, dut niks. Dat iets verderop Bakkerij Bart op zondagochtend wel gewoon verse broodjes aan de man brengt, is ook geen argument. Want die bedrijven hebben een horecavergunning. Broodje van Eigen Deeg werkt met een winkelvergunning en dan zijn de regels duidelijk: zondags mag de zaak pas om 12 uur los.
Stadsbestuur wil niet wijken
Hemel en aarde hebben de eigenaren vervolgens bewogen om het voor elkaar te krijgen. Ze hadden de petitie, die duizenden keren is ondertekend, overhandigd aan het stadbestuur. De media werd opgetrommeld. En pleidooien richting het stadsbestuur uitgerold. Niks mocht baten, blijkt nu. Het stadsbestuur houdt vast aan de openingsvensters voor winkels.
Dat betekent dat Broodje van Eigen Deeg in de problemen komt. De geliefde en unieke zaak die Groningen smoel geeft moet binnenkort beslissen over de verlenging van het huurcontract. Daar sorteert de eigenaar alvast op voor: „Zondagochtend is voor ons een hele belangrijke ochtend. Zonder die inkomsten kunnen wij vermoedelijk de huurpenningen niet betalen.”
In gelul kun je niet bakken
„Ons hele bedrijf is afgestemd op de omzet van zeven dagen en daarin is zondagochtend de belangrijkste”, vertelt eigenaresse Tineke Plagmeijer tegen Dvhn.nl . En dan zit de bakker ook nog met de gestegen energiekosten. Volgens de wethouder kan de zaak daarvoor aanspraak doen op lokale energieregelingen, maar de bakker stelt anders.
,,Nagenoeg geen enkele bakker kan daarop aanspraak maken. De drempel is 12,5 procent van de omzet en daar komen de meeste bedrijven niet aan. Wij ook niet. Dat weet Carine (wethouder Bloemhoff - PvdA, red.) ook. Bijzonder dat ze niets meer weet over haar toezegging om te kijken wat ze kan doen om te helpen. Maar het is niet anders.’’
In Maastricht kan het wel
De casus is uiteindelijk voorgelegd aan de gemeenteraad. Want volgens de wethouder is er maar een mogelijkheid om de zaak legitiem open te krijgen op zondagochtend: de regels voor de lokale winkeltijdenwet moeten worden aangepast. En daar gaat de gemeenteraad over. Dan moet het goed komen, in een progressieve en Goddeloze stad als Stad.
Maar niks blijkt minder waar te zijn. Het voorstel haalt geen meerderheid. Alleen D66, Student & Stad, VVD, Stadspartij 100 % voor Groningen, Partij van het Noorden en PVV zijn voorstander van ruimere openingstijden specifiek voor bakkers, zodat de grootgrutters daar geen mis- of gebruik van kunnen maken. Precies zoals men dat in Maastricht doet.
Wad’n kut-argumenten
In de Limburgse hoofdstad, waar God een stukkie belangrijker is, gaat dat prima. De bakkers verkopen hun verse waar, inwoners hebben vers brood en geen supermarkt is boos omdat de bakker wel open mag en zij niet. Maar in Grunn willen de collegepartijen GroenLinks, PvdA, SP, PvdD, ChristenUnie en oppositiepartij CDA daar niet aan tornen, zo bleek.
Andere bakkers zouden volgens de partijen er geen behoefte aan hebben. Daarnaast wil men de zondagsrust respecteren. Ook vrezen de politici dat het einde dan zoek is. Verder is het een stap te ver naar de 24-uurseconomie. En en en men wil de kleine ondernemer beschermen. Proest. Proest. Dertigduizend keer proest. Ze maken hier juist de kleine ondernemer mee kapot.
Gotspe
Wat een kolder. Wat een achterhaalde argumentatie. Zondagsrust in Groningen? Hou toch op. Deze stad is zo Goddeloos als wat. Niet voor niks hebben ChristenUnie en CDA samen maar dik 10.000 stemmen in Groningen gehaald bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Religie speelt amper meer een rol in deze stad. Vrijheid des te meer.
En toch dat als argument gebruiken. Alsof het fucking Staphorst is in plaats van de metropool van het Noorden waar op zondag van alles te doen is, van markten tot festivals, van voetbal tot kneiterdronken naar huis strompelen. En dan zou de opening van de bakker de zondagsrust verstoren. Mijn reet. Een gotspe. Een hard gelag voor de ondernemer en klanten.
Hallo Grunn, de 24-uurseconomie is er al
En dan het gelul over het beschermen van de kleine ondernemers. Deze kleine ondernemer, die Groningen uniek en anders maakt, wil juist open op zondagochtend. Met het besluit niet de openingstijden te verruimen, wordt het deze bakker bijkans onmogelijk gemaakt. En hoe een stap te ver naar de 24-uurseconomie? Alsof die er niet al lang is.
Groningen is de stad die nooit slaapt. De stad waar je om 8 uur ‘s ochtends uit de kroeg kunt rollen, waar je ‘s avonds laat nog boodschappen kunt doen en waar ondernemers van alles doen om op zondag volk naar de binnenstad te krijgen. En dan janken over een te grote stap naar de 24-uurseconomie. Bah. Bah. Bah. We leven toch niet in Drachten?
Wereldvreemd college
De betutteling van dit linkse college, gesteund door de religieuze partijen, kent geen grenzen. Alles wat de stad aantrekkelijk maakt, willen ze de vernieling in helpen. Van Paradigm en de Biotoop tot Broodje van Eigen Deeg. Allemaal zaken die Groningen een uniek karakter geven en die belangrijk zijn voor de leefbaarheid in een grote stad.
Maar niet volgens de links gereformeerde kliek. En het is niet voor het eerst dat dit college uitblinkt in ondernemertje pesten. Wat te denken van de belasting op reclame-uitingen op de gevel, in de etalage. Te absurd voor woorden. Laat ze lekker de grote verhuurders pakken met wat extra belasting, daar zit geld genoeg en dat raakt de levendigheid en leefbaarheid niet.