Brute foto bekerwinst FC Grunn als kunstwerk onthuld in viaduct Ringweg: 40 meter lang en 5 hoog

Architect Syb van Breda pet en fotograaf Andy Zuidema. Foto van Peter Wassing Peter Wassing

De bekerwinst in 2015 is het absolute hoogteput in de clubhistorie van FC Groningen. Maar het is veel meer dan dat. De legendarische overwinning op PEC is met gouden letters bijgeschreven in de collectieve historie van Stad en Ommeland. Tussen alle puinhopen en ellende van de gaswinning schitterde daar ineens de blinkende Dennenappel als baken van hoop en vreugde.

Alle reden dus om dat heroïsche moment te eren. Dat gebeurt al volop in het stadion. Online is er uiteraard van alles te vinden. Er zijn wat graffiti-teksten in Stad, die ernaar verwijzen, en vanaf nu ook een kunstwerk in het viaduct van de Europaweg onder de ringweg door richting het stadion. En wat voor aine! De bekende foto, pal na de wedstrijd waarop aanvoerder Kieftenbeld de prijs richting hemel duwt, siert over een lengte van veertig meter (vijf meter hoog) de onderdoorgang.

Andy Zuidema

Andy Zuidema is maker van de iconische plaat en uiteraard enorm in zijn nopjes. “Het is supermooi en bijzonder eervol. Als speler kun je op handen worden gedragen door de club. Maar je kunt dus ook als schoffie op de tribune geëerd worden.”

Van jongs af aan staat de Groninger op de tribune bij FC Groningen, toen nog in het Oosterpark. “Ik kom er al vanaf mijn vierde. Als klein jochie verkocht ik programmaboekjes bij thuiswedstrijden, daarna ging ik met vrienden en werd ik behoorlijk fanatiek”, vertelt de fotograaf opgetogen. “De club zit in mijn DNA.”


DNA van FC Groningen

Vanaf vandaag zit Andy ook in het DNA van de club. Daar schuurt de Groninger al een tijdje tegenaan. Zo is hij al jaren de vaste fotograaf van FC Groningen. Tijdens wedstrijden schiet hij de mooiste plaatjes en bij spelerspresentatie portretteert hij de aanwinsten. Doet ‘ie niet simpel met een sjaaltje in de hand op de tribune. Maar in settingen waar Anton Corbijn nog wat van opsteekt. De foto’s zijn een van de weinige punten waarmee Groningen zich in de top van het vaderlandse voetbal begeeft. Maar dat is nog geen reden om onlosmakelijk met de club te zijn verbonden. Het kunstwerk brengt daar verandering in.

Iedereen die vanuit de binnenstad met de auto richting stadion klapt, komt ermee in aanraking. Kan niet anders. De plaat is enorm. En zeer vernuftig weggewerkt in het viaduct. “Met een speciale techniek is de foto op het beton gelegd en vervolgens bewerkt”, legt Andy uit. “Van dichtbij ziet het er niet uit, maar van een afstand komt de foto erg mooi tot leven.”