Buren zijn getuige van een bizarre ‘ripdeal’ in Grunn met automatisch geweer: “Leek wel Mocromaffia, zo heftig”

Het verhaal van de in de bosjes geparkeerde auto aan de Sabasstraat in Groningen, dat we vrijdag publiceerden, blijkt behoorlijk heftig te zijn, melden buurtbewoners die alles hebben gezien. Volgens een van hen, ook de persoon die de politie heeft gebeld, zou het gaan om bizarre en uiterst gewelddadige ripdeal. De video die hij meestuurt onderstreept dat hij er in ieder geval bovenop zat.

Vrijdagochtend zagen omwonenden een grijze auto in de bosjes naast een flat staan. In de buurt gingen, getuige verschillende meldings die bij ons binnenkwamen, de wildste geruchten rond. Zo zou er een achtervolging zijn geweest en drugs zijn weggegooid. Maar de politiewoordvoerder liet vrijdag optekenen dat het meeviel: “De bestuurder voelde zich achtervolgd en heeft waarschijnlijk in paniek de auto op deze wijze geparkeerd. Agenten ter plaatse hebben echter niets verdachts aangetroffen.”

“Auto was in de val gelokt’

De buren hebben echter het nodige gezien dat volgens hen uiterst verdacht is. “Om 1:20 uur hoorden we een harde knal”, appt een buur. “Daarna hoorde ik iemand schreeuwen: ‘Inleveren! Inleveren!’.” Vanaf zijn balkon ziet hij wat er vervolgens gebeurde. “Het leek erop dat de auto in de val was gelokt door vier mannen met een automatisch geweer. Nadat de wagen tot stilstand was gekomen, spurtte de bestuurder weg. Op de bijrijdersstoel bleef een vrouw zitten. Daarop zetten drie mannen met het automatische wapen de achtervolging in. Aan de andere kant van het veld hoorde ik de bestuurder schreeuwen voor zijn leven.”

Een van de mannen rende niet mee het veld op. “Die bleef in de auto zitten samen met de vrouw en riep ‘It’s just business’ en ‘nothing on de hand’. Dat laatste is ook te horen in de video, waarop duidelijk is te zien dat de auto in het pikkedonker in de bosjes staat. “Hij zorgde ervoor dat de vrouw de politie niet kon bellen.”

“Automatisch geweer werd nog even op de vrouw gericht”

Wat er precies aan de andere kant van het parkje is gebeurd, is onduidelijk, meldt de buurman. “Ik belde op dat moment met de politie en zag even later de drie mannen terugkeren bij de auto met nog steeds dat automatische geweer in de handen. Die werd nog even op de dame in de auto gericht en daarna scheurden ze weg in een kleine en grijze Toyota. Het leek wel een scene uit Mocromaffia, het was 100 procent zeker een ripdeal .”

Op dat moment hing de buurman nog steeds met de meldkamer aan de lijn. “Er werd gevraagd of ik op straat wilde kijken of er gewonden waren omdat de daders al gevlogen waren. Toen ik beneden was, kwam de bestuurder er plots weer aangerend om van alles uit zijn auto te halen. Op dat zelfde moment rende het meisje gillend weg.”

Meerdere bronnen bevestigen dit verhaal

Eem later verschijnt de politie. Acht man sterk, volgens de buurman. “Ze hadden allemaal kogelvrije vesten aan en stonden nog tot 3:30 uur buiten te praten met het slachtoffer, volgens mij geloofde ze zijn verhaal niet.”

De buurman staat niet alleen in deze getuigenis. “Drie andere buren hebben dit ook verklaard aan de politie”, aldus de bron, waarvan eentje het verhaal ook naar ons bevestigd. En de video maakt duidelijk dat de bron er met zijn neus bovenop stond.

Reactie politie

Alle reden om opnieuw eem te bellen met de politie. Woordvoerder Matthijs van Houten: “We zijn ’s nachts ter plaatse gegaan en de melder vertelde dat hij het idee had dat hij werd achtervolgd. De collega’s hebben hem geadviseerd aangifte te doen, maar dat is tot op heden niet gebeurd. Verder hebben we met verschillende getuigen gesproken, maar voor het onderzoek is het van groot belang dat er alsnog aangifte wordt gedaan. Dan kunnen we meer. Tot slot willen we graag in contact komen met de vrouw die mogelijk in de auto zat en met eventuele getuigen die we nog niet hebben gesproken.”