CDA Grunn wil terug naar jaren 50 met drugsbeleid: shops weg uit binnenstad, drugshonden bij festivals

Coffeeshop The Clown in het centrum van Groningen

Het CDA is nog helemaal high van de uitkomsten van het drugsonderzoek in Groningen. Die waren ook behoorlijk schrikbarend. Zo bleek uit rioolmonsters dat Groningen de drugsstad van Nederland is. Met 50.000 euro aan coke die elke dag in neusgaten verdwijnt en er wordt hier per duizend inwoners meer geblowd dan in Amsterdam en Rotterdam. Ook designersdrugs vinden hier meer aftrek dan in elke andere Nederlandse stad.

Reden voor het Christen-Democratisch Appèl in Groningen om in actie te komen. En hoe. Direct nadat het rapport werd gepubliceerd klommen lokale CDA’ers al in Twitter om maatregelen aan te kondigen . Zo pleitte fractievoorzitter Jalt de Haan voor een debat en verregaande maatregelen, die bijvoorbeeld opgenomen moesten worden in de vergunningen voor festivals. Gister heeft het CDA daad bij het woord gevoegd en een reeds maatregelen aangekondigd die ze graag willen uitrollen in Stad om het drugsgebruik terug te dringen. De ideeën van het CDA helpen Grunn echter niet vooruit, maar werpen Stad terug naar de jaren ’50 en getuigen van compleet losgeslagen realiteitszin.

Voorstellen van CDA

Een van de voorstellen van het CDA is om coffeeshops uit het straatbeeld te halen in de binnenstad. Dat moet gebeuren door shops in de binnenstad geen vergunning meer te geven. Want een jointje is volgens het CDA vaak een opstapje richting zwaardere middelen. Wat een kulredenatie. Zo begint elke alcoholist met melk, vertelde een verslavingsdeskundige mij ooit. En iedereen die verslaafd is aan whisky is begonnen met bier. Dat verbieden we ook niet. En het heeft ook weinig zin, blijkt uit tal van onderzoeken . Het is namelijk absoluut geen wetmatigheid dat softdrugsgebruikers meer gevoelig zijn voor harddrugs. Die causaliteit is tot nu nooit hard aangetoond . Daarnaast is een shop juist een beschermde omgeving met professionals die gebruikers van goede adviezen kunnen voorzien en (belangrijk) geen harddrugs verkopen. In de shop komen klanten dus nimmer in aanraking met harddrugs.

Dat is bij de dealer op straat wel anders. Die verkoopt wiet en hasj, maar zal zijn klanten ook verleiden om coke of andere harddrugs te kopen. Want dat levert meer op en op de straatdeler zit totaal geen controle vanuit de gemeente of het Rijk. En psssst, spoiler: als coffeeshops worden verboden, gaan mensen naar straatdelers. Zolang de vraag er is, is het aanbod er ook. Dat is met dank aan Telegram zelfs eenvoudiger dan ooit. Dat zagen we ook met de lockdown toen coffeeshops in eerste instantie de deuren ook moesten sluiten. De illegale handel nam zo rap toe dat die beslissing snel weer werd teruggedraaid.

Verbieden heeft nooit geholpen

Uit onderzoek blijkt zelfs dat er meer wordt geblowd als het verboden is. Als het niet vrij wordt verkocht. Niet voor niks scoort Nederland in de Europese middenmoo t qua blowgedrag. In Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje wordt bijvoorbeeld door jongeren meer geblowd dan in Nederland , terwijl het hier vrij verkrijgbaar is en in die landen verboden. Dat geldt ook voor landen in de rest van de wereld .

Qua harddrugs scoort Nederland wel hoog in de Europese lijstjes. En Groningen scoort weer hoog binnen Nederland, afgaande het onderzoek. Maar hoe zuiver is dat beeld? In Groningen heeft men rioolmonsters getest in de nadagen van corona, een periode waarin meer mensen drugs gebruikten tegen de verveling dan normaal. Daarnaast is Groningen met afstand de jongste stad van Nederland. Nergens is de groep 15/40 relatief zo groot als hier. Dat zorgt voor een booming en bruisende stad. En er wordt dus meer drugs gebruikt dan in Noordwijk of Rotterdam, waar naar verhouding veel meer oudere mensen wonen.

Drugshonden

Naast het weren van shops in de binnenstad (waar moeten ze dan naartoe? De woonwijken?) wil het CDA drugshonden inzetten bij festivals. Die moeten dan mensen met drugs uit de rij plukken. Hebben de mensen van CDA wel eens rondgekeken op festivals waar drugs worden gebruikt? Dat vraag ik mij af. Want op die festivals is de sfeer doorgaans een stuk gemoedelijker en vriendelijker dan in de binnenstad waar alcohol de meest verkochte drug is. Er zijn minder ruzies, opstootjes, geweld, narigheid en daartegenover wel veel meer verbinding en liefde. Dat zal elke beveiliger beamen. De binnenstad is onder invloed van het rijkelijk vloeiende alcohol vaak een wespennest, een kruitvat waar het elk moment uit de hand kan lopen. De ‘drugsfestivals’ zijn in vergelijking daarmee een stukje hemel op aarde.

En ook de drugshond gaat het drugsgebruik niet terugdringen. Het zorgt alleen voor een verplaatsing. Niet meer op een festival met toezicht, maar achter de voordeur thuis. Net zoals dat gebeurde met alcohol tijdens de drooglegging in Amerika. Er werd amper een druppel minder gedronken terwijl de problemen met criminaliteit, verslavingen en overmatig, ongecontroleerd gebruik alleen maar toenamen. Amerika is dan ook rap teruggekomen op de drooglegging en sindsdien is alcohol weer overal verkrijgbaar. Sterker: inmiddels is wiet bijna overal legaal verkrijgbaar in het land van Uncle Sam.

Conservatief Amerika haalt liberaal Nederland in

Er zijn coffeeshops en winkels met wietbonbons. De keuze is eindeloos en veel groter dan in Nederlandse shops. Een grote stap voor het conservatieve land dat al sinds de jaren 70 de war on drugs voert. Maar wel met voorlopig bemoedigend resultaat: in de staten waarin cannabis is gelegaliseerd is het gebruik licht afgenomen . En het levert ook nog eens miljarden aan belasting op. Daarentegen bespaart de overheid enorm op de zinloze war on drugs, die Amerika nu al 900 miljard dollar heeft gekost, het gebruik en aanbod niet verminderde, maar wel zorgde voor veel doden (vooral in het buitenland) en veel, vooral donkere mensen, achter de tralies waardoor de gevangenissen overvol zitten. Vanwege het succes wordt zelfs gekeken naar legalisatie van hardere drugs.

Om een lang verhaal nog langer te maken wil ik nog een punt aanstippen: hoe erg is dat drugsgebruik eigenlijk? Er wordt meer alcohol gezopen in Stad dan er jaarlijks aan water door het Reitdiep, Van Starkenborghkanaal en Boterdiep samen stroomt. Alcohol is een keiharde hard drug. Volgens Jellinek (verslavingsdeskundigen) staat alcohol zelfs op de vierde plek als het gaat om gevaren van een overdosis, chronische giftigheid, schade voor geest en lichaam en verslavingsgevoeligheid. Alleen crack, heroïne en tabak scoren slechter. Coke scoort net een plekje beter, en wiet en XTC staan op plaats 10 en 12 en zijn dus, volgens de absolute experts, een stuk minder schadelijk voor de gebruiker en diens omgeving.

En alcohol dan?

Dat komt ook naar voren in mijn eigen ervaring. Van een avondje zuipen ben ik dagen kapot. Koppijn, misselijk, gure strot, duizelig, last van de maag, diarree, noem maar op. Van een avondje XTC of jointjes roken heb ik amper last. Sterker: ik voel me daarna altijd fris en fruitig. Hoe dat kan? Het maatschappelijk geaccepteerde alcohol is veel schadelijker (en duurder) voor het lichaam dan XTC of een jointje. En wat te denken aan huiselijk geweld door toedoen van alcohol? Maar daar hoor je het CDA niet over. Geen enkel voornemen om de kroegen weg te halen uit de binnenstad om de enorme maatschappelijke gevolgen van alcohol in te dammen. Sterker: grote kans dat Jalt de Haan tot deze idioterie is gekomen na de nodige biertjes in de voetbalkantine.

Oh ja, tot allerlaatste slot: er moet wat gedaan worden aan de enorme hoeveelheden drugs die in Stad gebruikt worden. Voorlichting, duiding, testen, scholen kennis laten maken met de junk-side van Groningen en meer van dat. Dat werkt veel beter dan verbieden. En heeft Jalt door hoeveel meer coke er wordt gesnoven in de binnenstad tijdens normale stapavonden of bij (christelijke) studentenverenigingen dan op festivals, waar hij nu zijn drugshonden op richt?

Dom -> dommer -> domst -> CDA

Kortom. Eem resume: uit onderzoeken en data blijkt dat verbieden amper tot niks bijdraagt aan het verminderen van drugsgebruik. Het tegenovergestelde is vaak waar. Daarnaast criminaliseer je een grote groep mensen die af en toe wat drugs gebruiken en werk je de criminele wereld aan meer handel en geld. Maar daar kijkt het CDA niet naar. De partij vaart liever op de onderbuik met een potje bier in de hand.

Naja, gelukkig is CDA slechts een marginale partij in Groningen. En met zulke voorstellen blijft dat voorlopig het geval.