Coffeeshops Vliegende Hollander en Reykjavik dicht. Voorraad is in beslag genomen door politie

De Vliegende Hollander is gesloten

Uit een pand in het Soephuisstraatje in Groningen werd vorige week woensdag een grote lading softdrugs weggehaald door de politie. Het blijkt te gaan om de voorraad van coffeeshops De Vliegende Hollander (Zuiderdiep) en Reykjavik (Spilsluizen), melden bronnen.

Beide coffeeshops zijn al een paar dagen gesloten. Aan de deur hangt een briefje: ‘Gesloten wegens omstandigheden, excuses voor het ongemak’. Bronnen melden dat het te maken heeft met de drugsvangst aan het Soephuisstraatje. De politie kreeg vorige week woensdagavond om 18:20 uur een melding binnen dat een overval gaande was. Aangekomen op de plaats delict bleek van een overval geen sprake te zijn.

Tientallen kilo’s wiet en hasj

Later blijkt uit onderzoek dat mensen het pand probeerden binnen te komen. Die zijn niet door de politie aangetroffen. Wel vonden agenten een enorme lading softdrugs. Omstanders verklaren dat tientallen dozen en een aantal tassen uit de woning werden gehaald, vermoedelijk met softdrugs. De politie meldt later in ieder geval dat een hoeveelheid softdrugs in beslag is genomen en vernietigd.

En weer eem later wordt duidelijk dat het pand op last van de burgemeester wordt gesloten. Dagblad van het Noorden daarover: “De woning aan het Soephuisstraatje, waar woensdagavond veel politie rondliep vanwege de melding van een overval, is donderdag met spoed gesloten voor 6 maanden. Er werden tientallen kilo’s hennep gevonden.”

Buren hebben niks meegekregen

Meerdere buren melden echter dat zij niks hebben meegekregen van een poging tot overval of inbraak. Terplekke zijn ook geen braaksporen of zulks te zien. Vaag verhaal. Dus maar eem bellen met Ben Fokke, de eigenaar van beide zaken. Maar Ben wil niks zeggen. “Geen commentaar”, briest hij nog net eruit voordat de verbinding wordt verbroken.

Dat brengt ons dus niks verder. Maar gelukkig leiden meerdere wegen naar Stad. Bronnen, uiterst betrouwbare bronnen zelfs, melden dat het absoluut gaat om de voorraad van De Vliegende Hollander en Reykjavik. “Ze hebben hun complete voorraad op een plek bewaart. Dom, want nu hebben ze niks meer om te verkopen. Dan heeft het geen nut om de zaak open te gooien.”

Artikel gaat verder onder de foto

Het enige dat we verder nog kunnen melden is dat in 2013 de politie ook al een inval deed in een drugspand aan de Spilsluizen dat gelieerd was aan Reykjavik. Toen werd een kwekerij ontmanteld en ook een behoorlijke lading drugs in beslag genomen. Oh ja, en de politie meldt dat ze de zaak nog in onderzoek hebben en dat ze lopende dat onderzoek geen verdere uitlatingen doen.

Nog maar tien ‘open’ coffeeshops

Wanneer en of de shops weer opengaan is niet duidelijk. Zeker is in ieder geval dat ze niet op last van de burgemeester zijn gesloten. En zeker is dat Groningen op dit moment nog maar tien coffeeshops telt die open zijn. Volgens verschillende eigenaren is dat veel te weinig voor een stad met 203.000 inwoners en een enorme regiofunctie.

Ze vertellen in koor dat het sinds een paar dagen een stuk drukker is geworden bij hen en dat ze vrezen dat daardoor meer overlast in de buurt ontstaat. Iets dat ze absoluut willen vermijden omdat dat de gemeente een stok geeft om nog meer zaken te sluiten.