Complete weggeefkasten gejat: "Bedankt hè, stelletje idioten! We hadden ze zelfs vastgezet"

Foto's van Conny Eldering
Elke dag en vaak ook nog ‘s avonds is Conny druk in de weer. Altijd op pad om anderen te helpen, vooral de inwoners van volkswijken waar armoede welig tiert. Zo bestiert hij Handig in de Buurt . De sociale onderneming, met vestigingen in De Hoogte, Vinkhuizen en hopelijk eerdaags Hoogkerk, wordt door Conny bestempeld als het cement van de buurt. „Voor een klein bedrag kunnen mensen lid worden”, legt hij uit. „Als lid kun je vervolgens gebruikmaken van een groot en divers aanbod van gereedschap, materieel en praktische diensten. Maar we zijn méér dan dat.”
Conny is het cement in de buurt
Doordat Handig in de Buurt altijd op een vaste plek in de wijk is, fungeert het ook als laagdrempelige ontmoetingsplek. „Mensen vinden er aansluiting en maken er contact. Door de juiste punten met elkaar te verbinden laten we in verschillende wijken een wortelstelsel van burgerinitiatieven en bewonersorganisaties ontstaan. Een krachtig netwerk van onderaf. Zo proberen we de lokale maatschappij verder te versterken.”
Het vaakst worden Conny en zijn mensen ingezet is het wegbrengen van grof vuil. Maar voor oud ijzer ophalen, fietsreparaties en bijvoorbeeld tuinonderhoud lopen ze ook niet weg. „Als iemand geen netwerk heeft om op terug te vallen en door omstandigheden eem niet de tuin kan doen, geen grofvuil kan wegbrengen of iets moet repareren waar het gereedschap voor ontbreekt, zijn wij er.”
„Weg met armoede en schuld”
Van al dat harde werken wordt Conny niet rijk. Dat hoeft ook niet. Voor de inwoner van De Hoogte zit geluk niet in geld. Hij haalt zijn motivatie uit een ideaal. „Ik ken alle ups/downs van armoede en heb deze ook meegemaakt. Mijn kennis, ervaring en mogelijkheden wil ik inzetten om ons doel te bereiken. Weg met armoede en schuld, maar een wijk waar iedereen bestaanszekerheid heeft.”
Voor de verandering en tot eigen frustratie moet Conny nu een beroep doen op Stad, in plaats van dat Stadjers hem kunnen bellen om een probleem op te lossen. Bij zijn werkplaats in De Hoogte staan een weggeeftafel en verschillende -kasten. „Voor boeken, eten en diversen.”. Hoewel, verschillende... Zondagochtend ontdekte Conny dat twee van de drie kasten zijn gestolen. En hoe. „We hadden ze vastgemaakt aan elkaar en de planken zijn gewoon doorgezaagd.’
Weggeefkasten gejat
Op Facebook spuwt hij zijn gal in de hoop dat iemand wat meer weet: „En bedankt he! Stelletje idioten, kastjes hadden we zelfs vastgezet en toch meent iemand dat ze bij hem/haar in huis moeten staan. Heeft iemand een persoon of personen gezien die er mee over straat liepen? Of wellicht zie je ze bij iemand staan of worden ze te koop aangeboden. Ik ga nadenken over delen van spullen op een andere manier. Alleen aan de leden van Handig in de Buurt of tijdens openingsuren.” Via de telefoon voegt Conny eraan toe dat het hem niet eens zozeer om de kastjes gaat. „Ik hecht niet echt aan materie, meer aan mensen. Maar de verrotte mentaliteit van mensen die alleen voor hun eigen behoefte gaan, trek ik heel slecht.”
Die emotie en oproep delen we. Want de barmhartige Groninger verdient steun, waardering en een lintje in plaats van dat zijn kasten worden gejat. Zonder hem wordt het leven van veel bungelende Groningers een stuk lastiger. Daarom. En omdat de kastjes opvallend zijn. Dus. Mocht je oom, neefje, tantezegger, buurjongen, de student verderop of de buurman ineens deze kasten in toene of hoes hebb’n: kom maar door!