Complotboer langs A7 (van die omgekeerde vlaggen) bij Marum ontvangt elk jaar bakken subsidie

Vlaggen langs de A7 bij Marum in de buurt van Trimunt, waar in de oorlog zestien mensen door de Duitsers zijn doodgeschoten. Een deel van deze vlaggen is inmiddels weggehaald.

Vlaggen langs de A7 bij Marum in de buurt van Trimunt, waar in de oorlog zestien mensen door de Duitsers zijn doodgeschoten. Een deel van deze vlaggen is inmiddels weggehaald. Foto: Jilmer Postma

Demonstreren is een goed recht. Of het altijd gepast is, is wat anders. Zo vinden velen het totaal onbetamelijk om rondom dodenherdenking en Bevrijdingdsdag de vlag op de kop te hangen. Disrespect naar de velen die vielen voor de nationale driekleur toen het land echt in nood was. Het wordt nog wranger als de demonstrant hard ageert tegen de overheid, maar wel elk jaar voor veel geld de hand ophoudt bij diezelfde overheid.

Ondanks verschillende oproepen om de vlaggen rondom dodenherdenking en Bevrijdingsdag goed te hangen, hebben zeker drie boeren hun protestvlaggen tot het laatste moment laten hangen langs de A7. Zo wapperen er in de dagen voor 4 en 5 mei bij Trimunt (Marum) nog enkele tientallen omgekeerde vlaggen met verschillende protestborden erbij. Op de ene staat: ‘Het stopt pas als het volk wil dat het stopt. WEF’ Op de ander worden justitie, politiek en journalistiek in een groot en kwaad complot tegen de bevolking geschaard.

Niet van plan weg te halen

Een deel van die vlaggen is opgehangen door de familie Van der Heide die daar een rundveebedrijf heeft. Mevrouw Van der Heide liet eerder aan Dagblad van het Noorden weten dat ze niet van plan is de vlaggen ,, voor een dag’’ weg te halen, omdat er volgens haar nog geen vrijheid is voor de boeren en ze nog steeds in nood zijn.

Uiteindelijk hebben verschillende boeren alsnog hun vlaggen weggehaald of soms zelfs omgedraaid. Ook Van der Heide is overstag gegaan. Wellicht onder de publieke druk zei ze boerin tegen de krant : ,,Later op de dag halen we ze misschien weg. Als we daar tijd voor hebben.’’ Gisteravond waren de vlaggen inderdaad verdwenen of vastgemaakt. Ze wil niet kwijt over of dat in samenspraak is gegaan met andere boeren.

Eem duiken in de subsidieregisters

Reden om eem in de subsidieregelingen te duiken . Erg benieuwd namelijk hoeveel de veehouderij aan overheidssteun heeft ontvangen de afgelopen jaren. Niet dat daar iets mis mee is. Maar het komt nogal gek over dat aan de ene kant de hand wordt opgehouden in Den Haag en Brussel en aan de andere kant ‘fuck you’ tegen diezelfde overheid wordt geroepen. En ook nog eem heel veel mensen schofferen door juist in deze tijd de vlag op de kop te hangen.

Wat blijkt: het bedrijf van Van der Heide heeft tienduizenden euro’s subsidie ontvangen. Bakken met geld zijn vanuit Den Haag en Brussel naar Trimunt gegaan om de boer financieel te ondersteunen. In 2021 gaat het in totaal om 30.229 euro en in 2022 om 31.393 euro. Vermoedelijk krijgt het boerengezin in 2023 weer een zo’n vergelijkbaar bedrag. Dan staat de teller op bijna een ton gratis Europees (en Nederlands) subsidiegeld.

Let wel: het gaat voornamelijk om de potjes ‘basisbetalingsregeling’ en ‘betaling jonge boeren’. Dat zijn subsidies zonder tegenprestaties behalve een aantal hectare hebben en jong zijn. En maar klagen en figuurlijke middelvingers opsteken.

Fuck alles en iedereen, maar wel handje ophouden


Op de Facebookpagina van de boer gaat dat zelfs nog een stukje verder. Daar dweept hij volop met FvD en tegen het WEF. Daarnaast verklaart hij bijkans de oorlog aan traditionele media. Zo stelt hij: „De mainstream media is een kwaadaardig gedrocht. Ze bedrijft allesbehalve onafhankelijke en objectieve journalistiek. Haar zogenoemde journalisten zijn corrupt crimineel tuig dat namens de overheid moedwillig meewerkt aan het misleiden en uit elkaar drijven van de bevolking.”

Een opmerkelijk verwijt van de boer, daar zijn eigen Facebookpagina uitpuilt van leugens en desinformatie. Zo krijgen erkende charlatans en complotverspreiders zoals Kees de Lange alle ruimte voor hun onzin. Het coronavaccin is volgens de veehouder vergif, waarvan Bill Gates heeft gezegd dat het de wereldbevolking moet verdunnen.

En stikstof is geen probleem en zeker niet veroorzaakt door boeren. Om dat duidelijk te maken plaatst de boer grafiekjes van de CO2-uitstoot, maar dat is een heel ander goedje dan stikstof. Het is, volgens Van der Heide, allemaal verzonnen om boeren weg te jagen en hun land om te zetten in bouwgrond voor huizen. Het optreden tegen de radicale en gewelddadige coronademonstranten vergelijkt meneer doodleuk met de studentenopstand in China in 1989 waar tanks op de bevolking werden afgestuurd. Klimaatverandering? Ook gelul, volgens de boer.

Niet echt principieel

Verder deelt hij filmpjes van Max, de totaalidioot die met een brandende fakkel voor de deur van minister Kaag stond en per dag verder radicaliseert . Het meest schunnige blijft het dwepen met FvD, de partij die constant pleit voor een Nexit. Maar ondertussen welk elk jaar voor tienduizenden euro’s de hand ophouden bij Brussel.

Als je dan zo principieel bent, laat dat geld dan lekker zitten met je Nexit-partij. En oh ja, voor de volledigheid, dit artikel is volledig uit vrije wil geschreven. Ook nog eens in volledige onafhankelijkheid. Niemand heeft gezegd dat dit gepubliceerd moest worden. Het komt voort uit eigen nieuwsgierigheid en een lichte aversie tegen de omgekeerde vlaggen vlakbij een oorlogsmonument. Zeker rondom deze dagen.

En eem voor de duidelijkheid: niks tegen boeren, niks tegen demonstreren, wel hekel aan hypocrisie en kwaadaardig en ondermijnend complotgelul. Wij weten als geen ander waar dat toe kan leiden.



.