Dönerix opent nieuwe zaak, viert dat met broodjes kebab voor een eurootje

Prima deal.

Dönerix, de welbekende kebabzaak naast snackbar Hoek, opent op 28 februari een tweede filiaal en deelt om dat te vieren broodjes kebab uit voor 99 cent per stuk, de hele dag lang. Maar eem op het fietsje richting de Oude Ebbinge 77 dus, want daar zit ‘ie.

Het nieuwe filiaal krijgt overigens wel een andere naam: Kebabmeister. Dönerix bleek namelijk voor menig Groninger een te moeilijke naam. Eigenaar Bektas Kablan geeft als tip het ezelsbruggetje ‘Asterix, Obelix, Dönerix’. Dat wil nog wel eens helpen. Maar om zichzelf de taallesjes ’s avonds laat te besparen dus toch maar een andere naam voor de kebabzaak aan de Oude Ebbinge.

Pandemie

„De pandemie was voor ons een hel”, vertelt Bektas. Door de lockdowns kon de zaak niet open en bezorgen was vanuit hun locatie in de Oosterstraat niet goed mogelijk. Als gevolg moesten ze afscheid nemen van collega’s die al jaren bij hun in dienst waren.

Om te voorkomen dat dat ooit weer zou kunnen gebeuren, opent Bektas dus een tweede restaurant op een plek die zich beter leent voor bezorgen. Mochten ze dan om de een of andere reden ooit weer dicht moeten, dan zijn z’n werknemers in ieder geval verzekerd van bezorgdiensten. „We willen onze kosten eruit halen en iedereen kunnen betalen, de rest is bonus”, zegt Bektas.

Vegan heaven

En ook voor de kebabliefhebbers dus prettig, want een broodje kebab voor 0.99 cent tik je niet elke dag op de kop. De Groningse vegetariërs en veganisten worden ook niet overgeslagen: Een vegan broodje kebab haal je er op 28 februari ook voor een eurootje.

Bektas wil zijn vegan opties toegankelijker maken door de prijs lager te maken dan de vleesvariant (er staat ook vegan kapsalon op het menu). Dat komt onder andere omdat het nou eenmaal makkelijker te maken is. En dat terwijl de vegan kebab in de zaak zelf geproduceerd wordt. „Als ik tegen mensen zeg: ‘Dat is vegan’, dan geloven ze het niet. Het smaakt hetzelfde eigenlijk”, vertelt de eigenaar trots.

Maar bovenal wil Bektas mensen stimuleren om wat vaker de vegan variant te kiezen vanwege dierenwelzijn. Want koeien, kippen, schapen: „Dat is ook leven”, zegt hij. Uiteindelijk zou hij graag helemaal van het vlees af stappen. „De dag gaat komen. Dat hoop ik vanuit mijn hart.”