De Papengang is een pareltje geworden. Van ongure gribus naar hemels pad

De Papengang in het nieuw door muurschilderingen en nieuwe verlichting. Foto: Corné Sparidaens

De Papengang in het nieuw door muurschilderingen en nieuwe verlichting. Foto: Corné Sparidaens

Moi eem! De Papengang is heel bruut geworden. Met dank aan een lading kunstenaars en de initiatiefnemers. Echt heel vet. Van schmutzige en unheimische poel des verderf naar een pareltje.

Wie wegens ervaring de weg kende naar Nachtcafé Warhol, De Zolder, coffeeshop De Dees of naar sociëteit Discartes was gewend aan deze gribus als aanloop. ,,Maar elf jaar geleden vond ik als Nachtburgemeester dat het zo niet langer kon”, zei Chris Garrit. Hij weer. Altijd voorop. ,,Moesten al die internationale programmeurs hier tijdens Eurosonic door deze plek als toegangspoort naar het uitgaanscentrum.”

Goed geregeld

Chris belde wat mensen, bezocht de ondernemers, nam contact op met het stadhuis en haakte de beste straatkunstenaars van Stad aan om van de Papengang een hele vette steeg te maken. En toen kwam corona. Dus vertragings. Maar geen afstel. Vanavond is de vernieuwde Papengang geopend met een lading bobo’s, Chris, betrokken ondernemers en natuurlijk de kunstenaars: Klaas Boter, Iris Kruizinga, Loes Faber, Matthieu Keuter van Lewenborg, het duo Vaaf en Hans Vos, die kroegtijgerend Groningen uit het verleden ook nog kunnen kennen als uitbater van jazzcafé De Spieghel, om de hoek in de Peperstraat.

Ze hebben de Papengang gezegend met een lading prachtige muurschilderingen en daarboven een heel vet lichtkunstwerk. Volledig in de geest van de gang. De naam komt immers van de Papen. Dat bin rooms-katholieken die stiekem naar de kerk gingen in de Peperstraat in de donkere tijd dat elke andere religie dan het protestantse verboden was. Zie je terug in de muurschilderingen en de aureolen in de lucht verwijzen ook naar de heilige geschiedenis.

Lees meer op Dagblad van het Noorden . Of in eerdere artikelen van ons over dit project . En je kunt ook nog eem wachten op onze video. Daar is Ellen druk mee in de montage. Wordt ook mooi. Want ze heeft alles gefilmd, van de eerste klodder verf tot de opening.