De Smeltkroes in Beijum bestrijdt armoede en eenzaamheid in de wijk. “Voordat ik hier kwam, wou ik niet leven. Nu wil ik wel weer leven”

Hoofd-vrijwilligster Lizzy in De Smeltkroes. Op de achtergrond: de plantenbieb.

Weggeefkasten, een plantenbieb, gezellige activiteiten en een repair shop. In de Smeltkroes in Beijum komen initiatieven van de wijk, die bedoeld zijn om armoede en eenzaamheid te bestrijden, samen. Maggy Kruse (23) en Lizzy Kuiper (49) zijn twee van de vrijwilligers die sinds maart met hart en ziel aan het project werken. Vandaag hebben ze de toko opnieuw feestelijk geopend. Maggy: “We hebben alles anders ingericht en we werken vanaf nu met een pasjessysteem.”

Één keer per week shoppen

Wie De Smeltkroes binnenloopt, stuit als eerste op een paar gigantische weggeefkasten, vol met verzorgingsproducten, schoonmaakspul en levensmiddelen. Maar voordat je daar gebruik van kunt maken, moet je vanaf nu eerst een pasje laten zien bij de kassa. “We merkten dat er toch wat mensen kwamen die misbruik van de situatie maakten”, legt Maggy uit. “Die komen dan met gigantische shoppers die ze helemaal volgooien met spullen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wij zijn er voor mensen die het écht moeilijk hebben.” Daarom mag iedereen vanaf nu één keer per week in de winkel komen ‘shoppen’.

Laagdrempelige club

In januari bedacht een aantal betrokken inwoners uit Beijum het concept De Smeltkroes. De wijk staat al vol met weggeefkasten, mini-biebs en er is zelfs een torteltuin, waar mensen gezellig kunnen kletsen en tuinieren. Maar er was nog geen plek waar dit alles een beetje samenkomt. En volgens de bewoners was daar wél behoefte aan. “Wij zijn laagdrempeliger dan bijvoorbeeld de WIJ-teams, waar professionals staan”, legt Maggy uit. “Wij zijn gelijkgestemden.”

‘Nu wil ik wel weer leven’

Zo hebben Maggy en Lizzy het zelf ook niet makkelijk gehad de afgelopen jaren. Door ziekte kunnen ze beide niet meer werken, met eenzaamheids- en armoedeproblemen tot gevolg. En precies daarom, om uit hun isolement te komen, staan ze nu vijf dagen in de week van 10.00 uur tot 16.00 uur in De Smeltkroes. “Voordat ik hier kwam, wou ik niet leven”, zegt Maggy. “En nu wil ik wel weer leven. Dát betekent De Smeltkroes voor mij.”

De plantenbieb

Maggy bracht een plantenbieb naar De Smeltkroes. Daar vind je planten, stekjes, potten, vaasjes en al het andere wat plant- en tuin gerelateerd is. “Mensen kunnen dingen komen ruilen, of meenemen tegen een donatie.” Of daar veel animo voor is? “Het zal je verbazen!”

De weggeefkasten

Lizzy ontfermt zich met name over de weggeefkasten. Daar ligt schoonmaakspul, verzorgingsproducten, dierenvoer en er is een koelkast vol met levensmiddelen. “Mensen kunnen hier complete maaltijden halen.” En dat allemaal voor niets dus.

De koffietafel

Midden in de toko staat ook een grote tafel met stoelen. Op de tafel staat een schaal met koekjes, er is koffie en thee en er staat een grote kast met spelletjes. Lizzy: “De Smeltkroes is ook een plek om samen te komen. Om even een kopje koffie te drinken en wat te kletsen, of om een spelletje te spelen.” Op vrijdag worden er vaak activiteiten of workshops gehouden. Zoals diamond painting. Maggy: “En komende vrijdag komt er bijvoorbeeld een imker, om te vertellen over bijen.”

Kindertraktaties

Ook kunnen mensen met kinderen bij De Smeltkroes aankloppen voor kindertraktaties. “Voor mensen met een Stadjerspas regelen wij dat gratis”, vertelt Maggy. “Mensen zonder Stadjerspas vragen we om een donatie van 7 euro.” Opdat er nóóit een kindje is dat op zijn of haar verjaardag niet kan trakteren, omdat daar simpelweg geen geld voor is.

Hulp van de gemeente en donateurs

De gemeente betaalt de huur voor het pand, verder draait het boeltje op vrijwilligers. En de spullen die weggegeven of geruild worden, worden door mensen ingebracht. “Laatst kwam hier een echtpaar om tampons en maandverband te brengen”, vertelt Maggy. “Ik vroeg of ze iets wilden ruilen, maar dat wilden ze niet. Ze vroegen juist of we nog meer spullen konden gebruiken. Ik zei dat we nog wel wat potjes groente nodig hadden. Toen gingen ze dat meteen voor ons kopen, hier bij de Aldi. Zo mooi!”

Gratis computers fixen

Daarnaast is De Smeltkroes er voor alle goede initiatieven die mensen in de wijk hebben. “We huizen mensen die goede ideeën hebben”, legt Maggy uit. “Zo hebben we vanaf half juni een ‘repair shop’. Er kwam een man bij ons aankloppen die wel computers wil fixen. Dat gaat hij twee dagen in de week doen.” Gratis en voor niets, herhalen we nog maar eens. Puur en alleen om mensen die het niet breed hebben te helpen. Hoe mooi!

Heb jij ook een goed idee? Meld je dan bij Maggy of Lizzy, door bijvoorbeeld een berichtje te sturen via hun Facebookpagina .