De Vindi-ganzen hebben een mooie plek gekregen bij Bikers 4 Animals: "Zwembadje staat klaar"

Foto van René Perdok

„Ik heb de ganzen net in het hok gezet”, zegt René Perdok, van Bikers 4 Animals Groningen, opgewekt. Daarna serieus: „Wat een sneu verhaal. Wij schrikken nergens meer van, maar zijn hier wel enorm over verbaasd. Bijzonder triest.”

Het gaat uiteraard om de ganzen die afgelopen zaterdag door de Dierenambulance, na onze publicatie erover , uit een studentenhuis (met joekel-hakenkruis en Davidster aan de muur) zijn bevrijd . De studenten, allen lid van Vindicat, hadden de ganzen een paar dagen daarvoor gekocht bij een boer. Want lachen om die beesten de bedden van eerstejaars onder te laten schijten.

Zwembadje

De ganzen hebben volgens René vooral rust nodig. En wat ruimte om weer gans te zijn. „We hadden nog een mooi groot nachthok vrij. Daar zitten ze nu in met verse stro en hooi. Morgen zet ik een zwembadje klaar en kunnen ze het hok uit.”

Om te voorkomen dat ze wegvliegen heeft de dierenvriend ze gekortwiekt. „Hun veren waren kapot. Als ze wegvliegen en in een vijver landen, worden ze volgezogen met water en verzuipen ze.”

Bart en Leonie

Voorlopig houdt René de tamme ganzen onder zijn hoede. „Ze moeten aansterken en tot rust komen. Als ze straks weer kunnen vliegen en zijn aangesterkt, wil ik ze in overleg plaatse bij een mooie oude boerderij of een borg. Zodat ze gezelschap hebben en er op ze gelet wordt. Ze kunnen niet in het wild overleven.”

Tot die tijd hebben ze bij Bikers 4 Animals Grunn een mooi leven. René runt in en rond zijn huis in Borgsweer de stichting waarmee hij verwaarloosde dieren opvangt. „We hebben nu zo’n dertig cavia’s, tien konijnen, twee geiten, kippen, duiven, papagaaien, zes honden, een paar katten en nu twee ganzen. We hebben ze trouwens net namen gegeven: Bart en Leonie. Vernoemd naar de medewerkers van de Dierenambulance.”

René is een baas. Dus hup Vindi, sponsoren die man

En geen zorgen over zware motorgeluiden die de ganzen weer angst aan kunnen jagen. De stichting heet dan wel Bikers 4 Animals, de motor is een paar jaar geleden de deur uitgegaan. „Die heb ik geveild omdat ik wist dat er veel interesse voor was. Een man uit België zei dat hij sowieso elk bod zou overbieden. Van de som geld die de motor opleverde hebben we mooie konijnenhokken gemaakt.”

Oh ja, tot slot en om een lang verhaal nog wat langer te maken: René vraagt op Twitter of Vindicat misschien wat knaken wil doneren aan zijn stichting. Dat is ja net wat.