De Wolkenfabriek, eerste op het Suikerterrein, is niet meer. Vanaf morgen is dat De Huiskamer

Sfeerimpressie van De Huiskamer

Morgen is de opening van De Huiskamer, een horecazaak in wat voorheen De Wolkenfabriek was.

Het Suikerterrein is een van de hipste locaties van Stad. Mede dankzij alle vette festivals die daar met regelmaat plaatsvinden natuurlijk. Maar het begon allemaal tien jaar geleden met De Wolkenfabriek. Een café/ restaurant in het Zeefgebouw, waar ook de indoor techno-feestjes van Paradigm plaatsvinden.

Helaas kon De Wolkenfabriek het financiële plaatje na twee zware coronajaren niet meer rond krijgen. Afgelopen jaar werd het dan ook overgenomen door de eigenaren van Paradigm.

Verzamelplaats

De Wolkenfabriek is opgebouwd door een groot team vrijwilligers, vertelt Marlijn Lange. Zij is bedrijfsleider, nu nog van de Wolkenfabriek, vanaf morgen van De Huiskamer. “Super mooi, want alles wat hier staat is ingebracht door mensen die een keertje iets over hadden. Van tafels en banken tot een complete bar en een grote horecakoelkast. Voor veel mensen die hier jaren actief zijn geweest was het echt een verzamelplaats, maar het werd niet bekender onder het grote publiek. Op een gegeven moment was er geen geld meer om alles te onderhouden.”

Toch is alle energie die de vrijwilligers in de Wolkenfabriek hebben gestopt niet voor niks geweest. De Huiskamer zet het concept in vrijwel dezelfde vorm door. Maar: er staan allerlei activiteiten en feestjes op de kalender waarmee ze nieuw publiek vanuit de binnenstad hopen te trekken. Denk aan spelletjesavonden, salsa, ecstatic dance en reggaefeesten.

Nachtelijke feestjes?

In principe heeft Paradigm zoals de meesten van ons dat kennen niet zo heel veel te maken met De Huiskamer. Maar Marlijn laat weten dat er wellicht ook wel wat nachtelijke fuifjes in huiskamersetting gaan plaatsvinden in de toekomst, waar techno, house, of andere muziek gedraaid wordt. “Er is ruimte voor 350 man, dus wel kleinschalige feestjes.”

Kinderhoek 2.0

De Huiskamer lijkt in veel opzichten dus nog op De Wolkenfabriek. Wel vertelt Marlijn dat de kinderhoek helemaal vernieuwd is. Er was al een glijbaan en een geheim hoekje met speelgoed en verkleedspullen, maar afgelopen twee weken is dat omgetoverd tot kinderhoekje 2.0.

“Heel vaak hoor ik van ouders met kinderen dat ze graag ergens willen gaan eten, maar dat de kinderen dan aan tafel moeten met een kleurplaat. Daar zijn ze heel snel zat van. Nu kunnen ze in die hoek uren spelen terwijl ouders lekker aan tafel kunnen eten en chillen.”

De heropening is dus morgen en iedereen is welkom, benadrukt Marlijn. “Toegang is gratis en er is lekker eten, jazz muziek, en leuke house dj’s.”