De belangrijkste vraag die boven de markt hangt: kan Gudde door als directeur?

FC Groningen-directeur Wouter Gudde ziet op de tribune van de Adelaarshorst lijdzaam toe dat het pleit beslecht is.
Onder supporters en sponsoren is de vraag of Gudde kan aanblijven al weken prangend. De meningen lopen zeer uiteen. De directeur heeft aan de ene kant heel veel goeds voor Groningen gedaan. Maar heeft deze oneindige shitshow aan de andere kant ook laten gebeuren door steeds niet of veel te laat in te grijpen.
Volle Noordtribune mede dankzij Gudde
De band met supporters is met succes aangehaald door Gudde. De fanatieke Noordtribune heeft een zak geld gekregen om daarmee hun huis naar eigen smaak in te richten. De tribune zijn naar wens geschilderd, er werd meegedacht over spandoekconstructies en er zijn extra biertappunten gerealiseerd. Voor de wedstrijd is er zelfs een heus bierplein. Allemaal zaken die Gudde goed en voortvarend heeft opgepakt. Dat de Noordtribune al het hele seizoen stijf uitverkocht is, is mede zijn verdienste. Dat spreekt enorm in zijn voordeel.
Wat ook zwaar ten gunste van Gudde weegt is de wijze waarop hij de club door coronatijd heeft geloodst. In de donkerste dagen van de pandemie wist hij supporters en sponsoren te mobiliseren met een gedegen plan en blinkende stippen aan de horizon. Er is, denk ik, geen club qua financiën en binding met het achterland zo goed uit de coronatijd gekomen als FC Groningen. Dat succes kan grotendeels op het conto van Gudde worden geschreven.
Robben
Het terughalen van Robben is ook een puike actie geweest van Gudde en Fledderus. Nijland probeerde het ook, maar slaagde daarin niet. Sterker: de relatie tussen Robben en de club werd dankzij een grote mispeer van Nijland behoorlijk koud. Dat heeft Gudde rechtgetrokken. De band werd zelfs zo warm dat Robben na een jaar voetbalpensioen zijn schoenen uit de wilgen trok en zich met de fiets melde op Corpus. Puur voetballend gezien was dat geen enorm succes, hoewel Robben de selectie bij de hand nam in het duel tegen FC Emmen en daar flarden van zijn klasse liet zien, maar het gaf de club in de donkere coronaperiode een enorme boost. Met dank aan Gudde die met een bret voor de kop naar München reed om de wereldbvoetballer warm te maken voor een rentree bij FC Groningen.
Daarnaast is de directeur een goed uithangbord voor de club. Hij is welbespraakt, zegt zinnige dingen en palmt zelfs de grootste criticaster met een paar steekhoudende zinnen in. Niet met gevlei of naar de mond praten, maar door verstandig te oreren. Organisatorisch staat de club er ook een stuk beter op dan een aantal jaren geleden. En financieel heeft de directeur het helemaal goed gedaan. De molenstenen om de nek (lees de investeringsfondsen) zijn afgekocht en er is een behoorlijk eigen vermogen opgebouwd. Van een club met schulden is de FC in coronatijd een financiële voorbeeldclub geworden.
Wouter ‘te laat’ Gudde
Allemaal erg goed gedaan door Gudde. Maar daartegenover staat inmiddels ook een behoorlijke lijst met misperen die ons de degradatie kosten. Het uitkopen van de investeringsfondsen is misschien in een te hoge versnelling gegaan waardoor waardoor de kwaliteit van de selectie achteruit holde. De omgang met media verliep onder Gudde erg moeizaam. Kortgezegd: Gudde heeft niet zoveel met kritische media die niet in het belang van de club oreren. Maar daar gaat hij niet over en daar moet hij verre van blijven. De hautaine opstelling om niet meer mee te werken aan RTV Noord is dan ook in zijn gezicht ontploft.
En er was meer met telkens ‘te laat’ als gemene deler. Gudde had te laat door dat deze selectie ondermaats is voor het niveau dat FC Groningen nastreeft. Daar waarschuwden de trainers Buijs, Wormuth en Van der Ree in koor voor, maar het was aan dovemansoren gericht. In de winterstop verkondigde de directeur nota bene dat het voor 95 procent onmogelijk was FC Groningen zou degraderen. Pas in de allerlaatste week van de wintertransferperiode werden noodzakelijke versterkingen binnengehaald. Veel te laat om het tij te keren, nog los van de belabberde kwaliteit van de aankopen.
Fleddie en de Tasmantoren
Gudde was ook te laat met het wegsturen van Fledderus. De technisch directeur maakte er al langer een potje van. De aankopen rendeerden te weinig, het lukte hem niet om een gebalanceerd team te formeren en op de werkvloer werd hij door menigeen uitgekotst. Die signalen druppelden al erg lang door. Daar moet Gudde iets van mee hebben gekregen, maar hij liet Fledderus maar aanmodderen en aanmodderen. Het is ook lastiger om de technisch directeur weg te sturen dan de bevriende overbuurman, maar het had veel eerder gemoeten. De signalen waren overduidelijk.
Ook richting muitende en slecht gedragende spelers acteerde Gudde te laat. In de Tasmantoren ging het al maanden mis. Spelers zorgden voor veel overlast in de flat met keiharde muziek, er werd een frituurpan uit het raam geflikkerd waardoor het uitzicht van de onderburen werd verpest door een streep frituurvet en in de binnenstad gedroegen dezelfde gasten zich ook niet als een uithangbord van de club. Daarover klaagden buren bij de club, maar ze werden niet gehoord. Pas toen RTV Noord erover publiceerde kwam de club in actie. Eerst door de journalist in kwestie koud te stellen, daarna door de spelers te verhuizen naar een ander complex en de controle op jonge spelers aan te scherpen.
Van der Ree
Trainer Van der Ree had nooit op die stoel mogen komen. Te weinig ervaring, nog minder charisma en al het hele seizoen onderdeel van de technische staf die het maar niet aan de praat kreeg. Na het echec met Wormuth werd Van der Ree tijdelijk aangesteld en omdat geen enkele andere trainer wilde, volgens de club dan, werd dat omgezet naar een vast dienstverband. Een kapitale fout. Gister gaf Van der Ree aan dat hij in januari al voelde dat het niet goed zou komen. Nou, dan komt het ook niet goed en dat werd gaandeweg per wedstrijd duidelijker. Elke week een andere opstelling, mokkende spelers en totaal geen overwicht in de kleedkamer. Maar Gudde bleef vertrouwen houden tot de laatste snik en nu zijn we gedegradeerd met de slechts presterende trainer ooit. Ongekend. Een faal van enorme proporties.
Ook op communicatievlak heeft Gudde samen met perschef Richard van Elsacker veel te veel steken laten vallen. De omgang met media is al genoemd en was erg slecht. Maar ook richting oud-spelers verliep de communicatie zo belabberd dat het schofferend was. Zo werd clubicoon Paul Matthijs met een klein zinnetje in een lang relaas over de jeugdopleiding aan de kant geschoven. Toen Matthijs daarover zijn beklag deed in de media, had de media het weer gedaan volgens Gudde. Tou eem jong.
Marketingbedrijf met voetbal als bijzaak
FC Groningen werd afgelopen seizoenen ook nog eens te commercieel. De club werd te veel geleid als een marketingbedrijf met een content-kalender die belangrijker was dan de realiteit op het veld. Zo zijn er dit seizoen meer (erg dure) shirts gelanceerd dan er punten zijn gesprokkeld. Nadenken over hoe de club naar buiten wordt verkocht is heel belangrijk, maar niet het belangrijkste. Dat blijft voetbal en met vrienden een potje bier drinken op de tribune.
Om een lang verhaal nog langer te maken: het beantwoorden van de vraag is een hele lastige opgave. Er zijn duidelijke voors en duidelijke tegens. Het is in ieder geval niet zwart-wit. Wat mij betreft krijgt Gudde nog de kans, maar dan hoop ik wel dat hij leert van de vele fouten. Het is een slimme vent, met voetbalachtergrond die het Noorden en Groningen heeft omarmt. Dat moet dus lukken, maar tegelijk constateer ik dat leren erg lastig gaat. Nog steeds blijft het soms een botte boer die te rationeel en klinisch handelt waar emotie en empathie worden gevraagd. De voorbeelden daarvan blijven binnen druppelen.
Laatste kans
En toch blijven? Ja. Want wat is het alternatief? Lukkien is met een beetje pech pas begin juni klaar met FC Emmen. Het contract van Veldmate bij Ajax loopt ook nog tot juni door. Als Gudde nu weg moet, is er dus niemand meer om het schip te besturen en dat in misschien wel de belangrijkste zomer van de clubhistorie waarin de hele brut op zowel financieel, organisatorisch als sportief vlak compleet opnieuw moet worden ingericht.
Voor de continuïteit van de club is het daarom wellicht beter dat Gudde blijft zitten en de kans krijgt om te leren van zijn fouten. Afgaande zijn gezicht op de tribune de laatste wedstrijden en zijn recente interviews waarin hij het boetekleed aantrekt en de vingers op de zere plek legt, moet dat kunnen. Het doet hem veel. Hij gaat er zichtbaar aan kapot. En met het aanstellen van Lukkien en Veldmate zet hij stappen in de goede richting. Daarbij komt: een nieuwe directeur maakt ook weer beginnersfouten en het zou verdomde zuur zijn dat wij het lesgeld betalen voor de fouten van Gudde en een andere club de vruchten plukt van de daardoor geleerde lessen.