De bende voor Xior (Zwarte Doos) aan Eendrachtskade neemt Bijbelse proporties aan

De bende is niet te harden en een feest voor ongedierte

Dikke bende op straat voor Xior aan de Eendrachtskade, schreven we van de week. Het is er in de dagen erna niet beter op geworden. Integendeel. De stoep is vandaag veranderd in een vuilnisbult waar Napels jaloers op is.

De Eendrachtskade stikt van de studentenhuizen en dus van de studenten. Dat ging qua afvalverwerking altijd goed. Totdat Xior (een Belgische verhuurmaatschappij) de Zwarte Doos omtoverde tot een megastudentencomplex. Sindsdien raakt de poep de ventilator . Kan zijn dat er te weinig ondergrondse vuilcontainers zijn voor alle nieuwe bewoners. Kan ook zijn dat de nieuwe bewoners niet snappen hoe de containers werken. Feit is dat het uit de klauwen loopt sinds Xior er zit en niet zo’n klein beetje ook.

Wil de verantwoordelijke opstaan?

Volgens sommigen buren ligt de schuld bij het stadsbestuur dat te weinig containers zou hebben geplaatst. Anderen vinden dat de verantwoordelijkheid bij Xior ligt. Buurman Niels is daar een van: „Xior is laks. Ze schuiven de verantwoordelijkheid af op de gemeente en handhaving. Maar het zijn de bewoners van Xior die het doen en inmiddels loopt het zo de spuigaten uit dat er sprake is van een rattenplaag. Ze zitten zelfs in de gebouwen waar ze gezinnetjes stichten. Een van mijn huisgenoten heeft namelijk babyratten gezien.”

Dat de veroorzakers uit de Zwarte Doos (het gebouw dus van Xior) komen, is volgens hem wel duidelijk. „Iets verderop staan nog twee ondergrondse containers. Daar ligt bijna nooit iets, dat valt op omdat het voor Xior vaak een bende is. Bij de opgeruimde containers kunnen de Xior-bewoners niet terecht met hun vuilpas. Andersom kunnen anderen buren geen gebruik maken van de containers voor het gebouw van Xior. Het kan dus haas niet anders dan dat het Xior-bewoners zijn die het afval daar dumpen.”

De gemeente gaf van de week aan op de hoogte te zijn van de problemen en ze te onderzoeken. Xior kon helaas niet reageren.