Stadhuis heeft weer wat bedacht: reclamebelasting! Mulder etaleert zijn ongenoegen. "We zijn het strontzat!"

Thom etaleert zijn ongenoegen.

Thom etaleert zijn ongenoegen.

Poppen met felgekleurde gele hesjes en in neon de tekst ‘geen reclame’ achter ‘t raam: Thom Mulder van de gelijknamige feestwinkel aan het Gedempte Zuiderdiep etaleert (letterlijk) zijn ongenoegen over de reclame-belasting die de gemeente wil invoeren. „Het is zo flauw hè!”

Vorige week viel de brief op de deurmat van Mulder z’n feestwinkel. Daarin staat dat het college van B & W per 1 januari 2024 reclamebelasting wil invoeren.

Ondernemers moeten dus betalen voor alle reclame-uitingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Dat gaat om reclame-uitingen op, aan of voor gevels, ramen en etalages van winkels en bedrijfspanden, staat in de brief.

Momenteel inventariseert de gemeente al deze uitingen.

Statement maken

Thom is, net als veel andere ondernemers, niet echt te spreken over de plannen van de gemeente. En dat is nogal zacht uitgedrukt. „We zijn het zat, strontzat!”, schrijft hij op zijn Facebookpagina. En daarom, als statement, heeft hij al die poppen met gele hesjes voor zijn winkel gehangen. En een slinger met de tekst ‘geen reclame’.

Want wat is reclame? En wat is een slogan? Thom vraagt het zich hardop af. „De gemeente vindt reclame-borden lelijk, het ontsierd. Maar mag dit dan wel? Is zo’n slinger met ‘geen reclame’, aan de binnenkant van mijn raam, geen reclame? En al die schreeuwerige poppen met die gele hesjes: mag dat?”

Een melkkoe

Thom twijfelt ernstig aan de goede bedoelingen van de gemeente. „Ze zeggen dat ze het aantal reclame-uitingen willen terugdringen, omdat het niet mooi is. Maar in hoeverre willen ze dat écht? Het is ook gewoon een melkkoe, hè: reclame-belasting. Hoe meer reclame er hangt, hoe meer wij moeten betalen, en hoe meer het de gemeente oplevert.”

Het voelt als ondernemertje pesten. „Ja, het is heel verleidelijk een ouwe zeurderige winkelier te worden zo”, vervolgt Thom. „Maar we hoeven echt niet alles klakkeloos over te nemen. En daarom dit statement.”

In het najaar meer bekend

Hoe het straks allemaal precies in z’n werk gaat, weet Thom ook nog niet. „We hebben nog geen idee wat we per reclame-uiting zouden moeten betalen. Ze zijn de boel eerst aan het inventariseren dus.”

Op de website van de gemeente staat dat de precieze invulling van de regeling naar verwachting in het najaar bekend wordt.