De moeder aller-idiootste afsluitings: 9 meter onderbreking is goed voor (tot) 1,36 km omfietsen

Verboden voor wandelaars en fietsers. Foto van Henk Kooi

Verboden voor wandelaars en fietsers. Foto van Henk Kooi

De derby van het Noorden staat zondag op het programma. Daar komt veel volk op af, waarvan een groot gedeelte met de fiets omdat de Sagrada Ringweg steevast zorgt voor veel fileleed. Maar ook fietsende supporters wordt het niet makkelijk gemaakt.

Tussen beide afzettingen zit, volgens inzender Henk Kooi, welgemeten 9 meter. „Hiervoor moet je tientallen meters omfietsen.” De snelle raadpleging op Google Maps leert dat Henk gelijk heeft. Sterker: afhangende de bestemming kan het oplopen tot 1,36 kilometer omfietsen.

Drukke fietsroute naar de Euroborg

De blokkade ligt op de voor veel supporters gebruikelijke fietsroute vanaf het Oude Winschoterdiep naar de Euroborg. Bij het voormalige Essent-gebouw mogen fietsers niet meer linksaf langs Menzis. In plaats daarvan moet iedereen rechtsaf het water over en dan langs De Linie verder zuidwaarts. Op die route liggen een paar smalle bruggetjes.

Om te voorkomen dat vrachtwagens en fietsers elkaar tegenkomen, is de stremming ingesteld. Combinatie Herepoort (de bouwers van de Sagrada Ringweg) maakt sinds kort weer gebruik van die route. Tijdens de aanleg van de weg gebruikten de bouwers tot dusver een rechtstreekse aansluiting op de Europaweg. Die ruimte is nu nodig voor het laatste deel van de tunnel.

Had best eem gekund

Maar tijdens het weekend wordt de route niet gebruikt door de wegwerkers. Had dus best eem opengesteld kunnen worden voor FC-supporters. Als stukje service naar de mensen toe. Die hebben deze dagen immers al behoorlijk kampen met files en drukte dankzij de Zuidelijke Ringwegverbouwings.