De regenboogvlag van Debbie en Martijn uit Beijum is alwéér vernield: 'Eng dat het zo dichtbij komt'

Martijn en Debbie met de eerste vernielde vlag. De derde vlag hangt aan de gevel, met in de hoek brandgaten. Foto: Peter Wassing

De regenboogvlag van Debbie van der Zande (45) en haar vriend Martijn Lindeboom (51) uit de Groningse wijk Beijum is voor de derde keer in anderhalve maand vernield. ,,Dit geeft aan hoe gedreven de vernielers zijn.’’

Tijdens een wandeling maandagochtend met hun drie honden ziet Debbie opgelucht dat de regenboogvlag er nog hangt. Maar dat duurt niet lang. Haar vriend Martijn Lindeboom werpt een goede blik op de vlag en ziet: er zitten brandgaten in.

Derde keer in korte tijd

De vlag is voor de derde keer binnen anderhalve maand vernield. Het stemt Debbie somber: ,,Nederland lijkt heel tolerant, maar dat is niet per se het geval. We moeten het probleem niet onderschatten, maar alert zijn. We gaan de vlag niet gewoon opvouwen en in de kast stoppen.”

De eerste vlag verdween en werd verbrand teruggevonden in de sloot. De tweede vlag was zomaar weg. Nu hangt vlag nummer drie gehavend en wel te wapperen in de wind. Met de gaten die het resultaat zijn van een mislukte poging om de vlag te verbanden. ,,Ik denk dat de vernielers de vlag er niet af kregen en deze daarom probeerden te verbranden.”

Moedig voorwaarts


De vlag strijken, daar piekert het stel niet over. Woensdag wordt de nieuwe regenboogvlag bezorgd. ,,We overwegen om een camera op te hangen. Ik vind dat wel iets. Zonde dat het nodig is.” Ook hebben ze aangifte gedaan.

Lees meer op Dvhn.nl